Катерене на въже – основни характеристики

0
 

Сподели

Shares

След като вече ви представихме една от дисциплините на състезателното катерене, е ред да преминем към следващата. Едва ли ще ви изненада много, защото става въпрос за катерене на въже. Това е една от най-естествените форми на катерене, в която действащото лице тръгва нагоре по стената или скалата и цели да премине чисто определен маршрут. А за да се характеризира като чисто преминаване, катерачът не трябва да пада или да увисва на въжето.

Катерене на въже
Снимка: redbull.com

Катерене на въже – основни характеристики

Катеренето на въже е много по-различно от боулдъра. В него не можеш да разчиташ само на себе си и трябва да имаш другарче, с което взаимно да си помагате като единият осигурява, докато другият катери. Практикуването на тази дисциплина е малко по-изискваща и откъм инвентар. Ще ти трябват не само еспадрилите, за които споменахме, че са необходими за дисциплината боулдър. Екипировката се състои и от седалка, въже, карабинер, гри-гри/реверсо и каска при катерене на открито. Те са нужни за безопасността както на катерача, така и на осигуряващия.

И двамата души са еднакво важни при катеренето на въже, тъй като зависят един от друг. Затова е хубаво осигуряващия да знае какво прави, в случай, че се случи нещо непредвидено по време на преминаването на маршрута. Най-важният аспект е двамата да си имат взаимно доверие и да се чувстват спокойни докато практикуват и двете неща – и катеренето, и осигуряването.

Climbing
Снимка: rei.com

Видове осигуряване при катерене на въже

Съществуват два основни вида осигуряване. Катерачът сам преценява как да тръгне, в зависимост от подготовката му. Единият начин – горната осигуровка е прилаган най-често, когато си начинаещ в спорта и тепърва навлизаш в същината му. От теб зависи само да владееш добре основният възел – осмицата, да се завържеш и да се изкачиш догоре. Всичко друго е в ръцете на човека, който е под теб и обира въжето. Той трябва да знае основните техники на осигуряване. Накрая пак той трябва да те пусне до долу.

Другият вид осигуровка – долната е за по-напредналите. Катерачът се завързва с единия край на въжето, а докато се катери трябва да го закача на определените за това места – примки. Тук осигуряващият е още по-важен, защото трябва да е наблюдателен и адекватен в реакциите си във всяка една ситуация.

Climbing
Снимка: epictv.com

Категоризация на маршрутите

Маршрутите се оценяват с различни категории и степени на трудност. Най-лесните започват от 4-та категория, а най-трудните са предизвикателство за най-добрите и талантливи катерачи в света. Те стигат до 9-та категория. Всяка от тях се характеризира и с буквата а, b или c, като към тях може да се прибави и + (например 6а+), в зависимост от това колко е труден маршрутът и колко усилия са нужни за преодоляването му. В България е приета френската система за категоризация на маршрутите.

Снимка: Wikipedia

Вижте повече: „Project Hard“ – най-трудният маршрут в света

Катеренето, разбира се, е много повече от тази техническа част. В него са замесени и чисто физически и емоционални аспекти. Много често спортът те изправя пред големи предизвикателства, но точно те ти показват до каква степен си погълнат от него.

Climbing
Снимка: redbull.com

Вижте повече: Не се отказвай от катеренето

Ако цялата терминология досега не те е изплашила, не се колебай да пробваш катеренето. Спортът ти гарантира различно изживяване, много нови запознанства, добра физическа форма и, разбира се, много забавление.

Каквото и да правите, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.