39 години от второто соло изкачване на Нанга Парбат

0
 

Сподели

Shares

На 9-и август се навършват 39 години от второто изкачване на един от трудните върхове в света – Нанга Парбат. Изкачването е дело на един от най-добрите алпинисти на всички времена  – Райнхолд Меснер. Той стига до върха сам и прокарва нов маршрут по Диамирската стена.

За първи път пакистанският връх е изкачен от Херман Бул на 3-ти юли 1953 г.

Нанга Парбат
Снимка: Summitpost.org

Райнхолд Меснер

Един от алпинистите, които ще останат в историята със забележителните си постижения, е именно Райнхолд Меснер. Освен че изкачва самостоятелно Нанга Парбат по нов маршрут, той е и първият алпинист изкачил Еверест отново самостоятелно и без кислороден апарат. Той е и първият човек, който изкачва всички 14 осемхилядници в света.

reinhold-messner
Снимка: Climbing.com

Вижте повече: Музеите на Райнхолд Меснер

Нанга Парбат

Със своите 8126 м върхът се нарежда на 9-то място по височина в света. Жителите на Пакистан често го наричат и с друго име – Диамир, което означава „кралят на планините“.

Върхът е един от най-трудните технически за катерене. По тази причина планината много често взема жертви, а хората започват да я наричат „планината-убиец“.

Нанга Парбат
Снимка: http://explorebeautyofpakistan.com

Вижте повече: Първо зимно изкачване на Нанга Парбат

Първият успешно изкачил се българин на Нанга Парбат е Тончо Тончев. Той успява да стигне върха през 1993 г. Следващият успех идва през 2006 г. благодарение на Николай Петков и Дойчин Боянов. Последният българин, който стъпи на върха, е Боян Петров през 2016 г.

Вижте повече: 8х8000 за Боян Петров

Иван Томов също се отправя към 9-тия по височина връх в света през 2013 г., но не успява да го изкачи, заради кървавата трагедия, която взе 10 жертви.

Вижте повече: Трагични събития на Нанга Парбат

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.