Предпазване и лечение от височинна болест

0
 

Сподели

Shares

Преходи в планината, катерене, летене или каране на ски на висока надморска височина могат да предизвикат височинна болест. Тара Скарф дава няколко съвета как да предотвратите, разпознаете и как да се лекувате от височинната болест.

Базов лагер Мачапучаре (3700м), Непал снимка: Ира Кюрпанова
Базов лагер Мачапучаре (3700м), Непал снимка: Ира Кюрпанова

Надморската височина е проблем, пред който се изправят много пътешественици и спортисти в различни сфери, тъй като тя предизвиква височинна болест. Височинната болест може да се раздели на три групи: Остра височинна болест (АМS), Височинен мозъчен оток (НАСЕ) и Височинен белодробен оток (НАРЕ).

Острата височинна болест може да се случи на всеки, който се намира над 2500 м надморска височина, което означава, че дори и скиорите в Алпите могат да се разболеят, особено в по-високите курорти (както и планинарите по по-високите части на нашите планини-бел.ред). За това е много важно всички да са запознати със симптомите и да знаят възможните последици ако не се лекуват, тъй като болестта може да доведе до живото застрашаващо състояние, особено на височина над 3500 м.

Симптоми на височинната болест

Главоболие

Недостиг на въздух

Загуба на енергия

Виене на свят

Гадене и повръщане

Диария

Загуба на апетит

Проблеми със съня

поглед към връх Мачапучаре от базов лагер (3700м), Непал снимка: Ира Кюрпанова
поглед към връх Мачапучаре от базов лагер (3700м), Непал снимка: Ира Кюрпанова

Лечение

Симптомите на  височинна болест могат да се лекуват с болкоуспокояващи, като парацетамол за главоболието. Можете да ползвате лекарства против повръщане. Най-важното е ако сте развили височинна болест да не преминавате на по-висок етап, докато всички симптоми не изчезнат. Ако установите, че дори и след ползването на медикаменти състоянието ви не се подобрява, непременно слезте по-ниско и потърсете лекарска помощ.

За съжаление, ако не вземете адекватни мерки срещу по-лекия етап на болестта, можете да си причините следващите, живото застрашаващи степени, а именно Височинен мозъчен оток (НАСЕ), при който липсата на кислород води до натрупване на течност в мозъка и Височинен белодробен оток (НАРЕ), при който липсата на кислород води до събиране на течност в белия дроб. И двете етапа могат да доведат до загуба на съзнание и смърт в рамките на часове.

връх Садзеле, Грузия (3306м)
връх Садзеле, Грузия (3306м)

Симптомите на белодробния оток са задух, дори и когато не се движите, висока температура, кашлица и поява на пяна. Симптомите при мозъчния оток са объркване, неадекватно поведение, отпуснатост, прекомерна емоция, агресия. Допълнителният кислород и лекарствата могат да ви спечелят време, но най-важното е незабавно да се слезе на адекватна надморска височина и да се потърси лекарска помощ.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.