8 август – рождената дата на алпинизма

0
 

Сподели

Shares
8-и август - рождената дата на алпинизма
Снимка: pixabay.com

Знаете ли кое събитие е предпоставка за раждането на алпинизма?

Връщаме се стотици години назад и по-конкретно през 1786 г. Именно тогава двама французи – Жак Балма и Мишел Пакар стават първите хора, които успешно изкачват първенеца на Алпите – Монблан (4809 м). Денят, в който стъпват на върха, е 8-и август, след което мнозина започват да го отбелязват като рождена дата на алпинизма.

Постижението на двамата мъже е едно от най-големите за времето си, поради естеството на катерачна екипировка и инвентар, с които са разполагали тогава. Те тръгват нагоре с един примитивен ледокоп и няколко геги.

Mont Blanc
Жак Балма и д-р Мишел Пакар изкачват Монблан

Борбата за върха е била дългогодишна, но именно липсата на каквото и да било специализирано оборудване, е възпирало хората да постигнат целта си да достигнат първенеца на Алпите.

Разбира се, постижението на Жак Балма и Мишел Пакар служи като вдъхновение за мнозина да съберат смелост и да тръгнат към Монблан. През годините се наблюдават все повече изкачвания на върха, а през 1808 г. е отбелязано и първото дамско достигане до него, което е дело на Мари Паради.

Снимка: Heavy.com

Повече за първото дамско достигане до Монблан вижте тук.

Монблан днес

В наши дни Монблан продължава да представлява интерес сред планинарите по света. Статистиката сочи, че повече от 20 000 човека стъпват на върха годишно.  Счита се, че първенецът на Алпите не е технически труден, но за да се достигне до него, са нужни добра физическа подготовка и аклиматизация на голяма надморска височина.

Снимка: http://www.savoie-mont-blanc.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.