Tromso Skyrace 2017 и българската следа

1
 

Сподели

Shares

Екшън, кал, пот, сняг, голяма денивелация, битка със себе си… Всичко това ви е гарантирано в големи количества, ако отидете на състезание по планински скайрънинг. Надпревари от този тип се организират по цял свят, включително и в България. Една от най-впечатляващите на територията на Европа, които ще ви ускорят пулса до краен предел, е Tromso Skyrace. Състезанието води участниците в сърцето на Норвегия. Там битката от самото начало до края е правопропорционална на красотата на норвежката природа.

Tromso Skyrace
Снимка: www.runultra.co.uk

За да се убедим колко впечатляваща надпревара е Tromso Skyrace е нужно само да разберем, че е създадена от Килиан Жорнет и Емили Форсбер.

Българско участие на Tromso Skyrace

Вече три години ентусиасти от целия свят се отправят към северната страна, за да станат част от едно от най-забележителните състезания по планински скайръниниг.

Tromso Skyrace

Тази година в състезанието беше оставена и българска следа, благодарение на Десислава Христова. Името ѝ стои сред финиширалите състезателки, заемайки 13 място (от общо 21 финиширали жени).

Българката се изправи пред 57-километровото трасе, което свързва два върха – Tromsdalstinden (1238 м) и Hamperokken (1404 м). Стартът се поставя от град Тромсьо, а общата денивелация, която трябва да се преодолее, е 4800 м.

Tromso Skyrace
Снимка: www.lymbus.com

Подобни състезания са изпитание за физическата издръжливост на човек. За да станеш част от подобна надпревара трябва да си достатъчно опитен, силен и издръжлив. Планинският скайрънинг обаче е още по-голямо изпитание и за емоционалното състояние и неговата стабилност. Битката със себе си не е подминала и Десислава, която за момент е решила да прекрати участието си. След инцидент с друга състезателка, тя започва да премисля дали да продължи да се състезава.

„Коктейл от чисто човешки емоции ме заля и нямах желание да продължа да се състезавам, докато спасяването още тече, макар да бе в добри ръце и моето присъствие да нямаше някаква реална полза. Помислих за хората, които знаят, че съм тук и какво ще помислят, когато изтече информация, затова писах, че съм добре и реших, че спирам състезанието.“ – пише Десислава във фейсбук профила си.

След като приключва спасителната акция на другата състезателка, българката продължава напред по трасето, с идеята да го разгледа, за да е по-подготвена догодина. Оказва се обаче, че тя има достатъчно време да стигне следващата контрола, дори и самия финал.

Tromso Skyrace
Снимка: carnethy.com

11 часа и 31 минути след началото на състезанието, България има своя завършил участник на Tromso Skyrace.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Мария Николова е участвала… ако не се лъжа на първото издание.
    През 2015-та Христина Козарева е участвала, но се отказа заради травма.
    Аз също съм участвал, но се загубих малко и ме няма в класирането.
    Предполагам и други българи са участвали на тази дистанция.

    В другите дистанции са участвали поне 4-рима българи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.