14 осемхилядника: Гашербрум II

0
 

Сподели

Shares

Гашербрум II наричан още К4 е тринадесетият по височина връх на Земята със своите 8035 м. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай. Той е третият най-висок връх от масива Гашербрум. Върхът носи името К4 от 1856г., когато е наименуван така от Томас Монгомъри. Името Гашербрум идва от езика Балти (говори се в региона Балтистан, Пакистан) и означава Красива планина.

Гашербрум II, лагер 3
Гашербрум II, лагер 3

Забележителни изкачвания

Първото проучване на Гашербрум II е направено още през 1909 г. 1934 г. Гюнтер Диренфурт с неговата международна хималайска експедиция успяват да достигнат до 6250 м.

За пръв път върхът е изкачен през 1956 от австрийска експедиция. В нея участват Фриц Моравек, Йозеф Ларх и Ханс Виленпарт. След като построили лагер 1, е трябвало да се върнат по-надолу, за да вземат останалите си неща и храната, но са намерили само тонове сняг. Всичко било затрупано от лавина. Въпреки това те решили да направят скоростно изкачване на върха. На 7 юли 1956 година експедицията достига до върха.

На 24 юли 1982 г. Райнхолд Меснер, Назир Сабир и Шер Хан изкачват върха по югозападния хребет.

Август 1984 г. френска експедиция изкачва върха и прави първото пускане със ски от Гашербрум II.

През август 1986 г. Гашербрум II е изкачен успешно от словенска експедиция само за 32 часа от подножието до върха – 22 часа катерене и 10 часа почивка на височина от 5900 метра. Това е най-бързото изкачване до тогава.

Юли 1996 г. Жан-Кристоф Лафайе се изкачва на Гашербрум I и II за четири дни, без да спира в базов лагер.

2006 г. Себастиан Хааг и Бенедикт Бохм катерят Гашербрум II  два пъти в рамките на една седмица. И при двете изкачвания използват ски, за да се спуснат до базов лагер.

През 2011 г. Кори Ричардс, Денис Урубко и Симоне Моро са първите, които изкачват Гашербрум II през зимата, преживявайки температури от -46C и лавина, която едва не ги погубва. Можете да видите филма, който е заснел Ричардс тук.

На 23 юли 1992 г. Господин Динев и Радко Рачев стават първите български алпинисти, изкачили върха.

На 22 юли 2017 г. Боян Петров успява да изкачи Гашербрум II, като това е неговият девети осемхилядник.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Боян Петров няколко дни преди да замине за десетия си осемхилядник.

Как се стига до Гашербрум II

Според стандартите, Гашербрум II и останалите върхове, които се намират в Конкордия (Каракорум), са едни от най-отдалечените и най-трудно достижимите осемхилядници. Това са единствените върхове, които не се виждат от нито едно населено място. Последният голям град по пътя към върховете е Скарду. От него можете да напазарувате провизии и вещи, нужни за експедицията. До Скарду можете да стигнете със самолет от Исламабад или да пътувате 36 часа с джип в планината Каракорум. От Скарду маршрутът продължава по живописния път на Балтистан – пригответе се за около 10 часа возене в джип. Този път е наричан от „най-красивото нещо на света“ до „чисто самоубийство“. Там можете да се насладите на зашеметяващи гледки.

Пътят през Каракорум, снимка: Najeeb Mahmud
Пътят през Каракорум, снимка: Najeeb Mahmud

От Аскол, което е последното село, ви очакват 85 км по ледника Балторо, където пред очите ви ще се появят едни най-красивите гледки, които някога сте виждали. По пътя ще минете покрай много върхове, като Пайю, Машербрум, Митре и други.

През последните години Пакистанското правителство почиства и поддържа пътя, за да стане по-привлекателен за туристи и алпинисти. Сложени са химически тоалетни, около лагерите се използва осветление със слънчеви батерии, направили са складове за керосин.

Пътят от Скарду до Южен Гашербрум продължава около 7-10 дни. Нужното време, за да достигнете Гашербрум II и да го изкачите, е около 60 дни.

За да осъществите експедиция, ви е необходимо разрешение, както за всички останали високи върхове. Когато пристигнете в Исламабад, можете да се свържете с агенция, която да ви даде информация за всички такси, които трябва да платите и/или да ви организира експедицията.

Ледник Балторо
Ледник Балторо

Кога е най-подходящо да се изкачи върха?

Най-подходящият сезон е лятото, което в Пакистан започва от май и завършва в началото на септември.

Разположение на лагерите

Базов лагер – разположен на 5 300 м;

Лагер 1 – 5 900 м;

Лагер 2 – 6550 м;

Лагер 3 – 6900-7100 м;

Лагер 4 – около 7300 м;

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.