Древен човешки скелет изваден от подводна пещера в Мексико

0
 

Сподели

Shares

Останките на праисторическо дете са били извадени от една подводна пещера в Мексико четири години след като водолази попаднали на добре запазен труп, който дава информация за придвижването на древните хора.

Древен човешки скелет изваден от подводна пещера в Мексико

Скелетните останки на момчето, наречено “Младия Хол Чан”, са на повече от 10 000 години и са сред най-старите човешки кости, открити в Северна и Южна Америка. Трупът е бил открит през 2006 г. от двама немски водолази пещерняци, докато са изследвали уникални наводнени подводни пясъчници, известни като cenotes (от езика на маите – свещен извор), в източната част на мексиканския щат Кинтана Ру.
Учените прекарали три години в изучаване на останките, на мястото, където са ги открили, преди да решат, че е безопасно скелетът да бъде пренесен на повърхността за по-нататъшно проучване, според Мексиканския Национален Институт по Антропология и История.

Древен човешки скелет изваден от подводна пещера в Мексико

Институтът е координатор на проучване, свързано с миграцията на ранните хора към източната част на Мексико, което има за цел да задълбочи познанията ни за движението на хора през Беринговия проток в края на последния ледников период.
Младият Хол Чан, кръстен на мястото, където е намерен (cenote), е бил в затъмнена пещера на 8.3 метра под повърхността на водата.

Източник: списание Diving BG

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.