Време е за преходи

0
 

Сподели

Shares

Трекингът безспорно е една от най-приятните възможности за активно прекарване на времето сред природата. За да премине всичко гладко обаче, е важно да бъдем добре подготвени за планираното начинание, и въпреки че всеки трек се различава от другия по много фактори (продължителност, трудност, терен и тн.), има няколко основни правила, или съвети, които могат да ни помогнат да прекараме времето си пълноценно, а не болезнено, например.

Обувките

Lowa
Снимка: efashiontoday.com

И друг път сме казвали, но винаги си струва да повторим – обувките са може би най-важната част от екипировката, когато стане дума за трекинг. Най-добре е те да бъдат изработени от висококачествени материали и да отговарят на спецификите на терена, по който ще бъдат носени. Хубаво е, когато обувката е изработена с висок профил, за да оказва подкрепа за глезена. Въпреки това обаче, трябва да внимаваме тя да не бъде прекалено висока, защото в този случай рискуваме да получим мазоли и протривания в областта на ахилесовото сухожилие, които по всяка вероятност ще затруднят придвижването ни. Решение е, да търсим обувки с висок профил, които са изрязани в областта на глезена отзад. Освен това, за да се предпазим от поява на пришки и мазоли по време на трекинга, най-добре да разносим обувките предварително (не непосредствено преди прехода), като походим с тях известно време. По този начин те ще се оформят спрямо стъпалото ни и то ще има достатъчно пространство да „легне“ удобно. Друг полезен съвет, който може да свърши работа за превенция на мазоли, е да пробваме и купуваме обувки в следобедните часове на деня, когато стъпалата ни са се разширили.

LOWA

VANTAGE GTX MID са мъжки туристически обувки от Lowa, с които да поемем по планинските пътеки. Изработени са с висок профил, който е изрязан в задната част при глезена, а освен това са „оборудвани“ със системата за поставяне на връзки LOWA X-Lacing, която не позволява на езика да се измества и прегъва неправилно както вертикално, така и хоризонтално, с цел предотвратяване появата на охлузвания и мазоли. Както подсказва наименованието им, те са изработени с мембрана от GORE-TEX®, която се грижи за това стъпалата ни да бъдат проветрени, но и предпазени от навлизане на вода в обувката. За да стъпваме уверено по каменист (и влажен!) терен, обувките разчитат на стабилна подметка с широко разположени грайфери. По този начин водата и калта по-лесно се отвеждат извън подметката, което автоматично означава по-добро сцепление. Освен това VANTAGE GTX MID са допълнително подсилени в зоните на петата и пръстите за по-голяма стабилност и по-комфортно стъпване по планинските терени.

Подготовката

Особено когато ще поемаме на по-дълги преходи, е добре да подготвим тялото си за натоварването достатъчно дълго преди самия преход. Освен стандартния спорт, който практикуваме, можем да започнем с ходене и изминаване на същата дистанция, която сме планирали за трекинга, още по-добре, ако имаме възможност да го правим по сходен терен и настилка. За допълнителна подготовка, можем да тренираме като ходим и/или бягаме с раница на гърба (и теглото, което приблизително ще вземем със себе си), а изкачването на стълби е добър симулатор на изкачване в планината.

Lowa
Снимка: KELLER SPORTS

Щеки

Понякога незаслужено пренебрегвани, щеките за ходене всъщност могат да бъдат от голяма полза. Едно от най-големите предимства на ходенето с щеки е равномерното разпределение на използваната сила от ръцете и краката, което води до по-малка умора в коленете, глезените и краката като цяло. Освен това ходенето с щеки може да ни помогне да установим постоянен ритъм на придвижване, което отговаря за това да разпределим правилно силите си. Също, щеките могат да служат за „разчистване“ на пътя и по-лесно преминаване през някои храсти, треви и други растения, а освен това имат и многобройни приложения по време на къмпинг или престой (например за изграждане на временен подслон).

HIGH COLORADO

Sherpa quick lock са щеки от марката HIGH COLORADO, изработени от алуминий и с тегло 400 гр/брой. Те са с регулируема височина (135 см), която лесно се променя и остава на място благодарение на системата за бързо заключване Quick Lock. Щеките имат регулируема каишка за по-удобно захващане, което е гарантирано и от грипа на мястото за хващане. Диаметърът им е: 18, 16, 14 мм и 34 мм при накрайника.

Палатката

И преди сме давали съвети за избор на палатка, но тя си остава също толкова важна колкото обувките, а особено говорейки за по-дълги преходи – незаменима. При избор на палатка е хубаво, ако можем да я изпробваме (макар и не в реални условия, а в магазина) преди да я купим. Така ще можем да усетим дали в нея има достатъчно пространство спрямо собствения ни ръст, дали се чувстваме комфортно, дали материята отговаря на описаната в ревютата, да изпробваме как се движат циповете и тн.

Преди да започнем търсенето на палатка е добре да си отговорим ясно на няколко въпроса, които ще ни помогнат да направим най-правилния избор. Например, какво време ще прекарваме в палатката и какво, носейки я, за да разберем дали да предпочетем по-голяма палатка за сметка на по-леката, или смятаме ли да използваме палатката само през лятото и топлите дни на есента и пролетта, или ще излизаме сред природата и при студено време, за да подберем правилно 3- или 4-сезонна палатка.

Robens

Палатката Edge от Robens е практичен избор за преходи и къмпинг. Тя е двуместна, разполага с едно основно помещение (230 х 150 х 100 см) и едно преддверие (с дълбочина 70 см). Палатката е куполна и е много удобна за носене заради компактния си размер в сгънато положение (53 х 13 см), а по време на употреба предоставя необходимата защита благодарение на външната част, изработена от полиестер с воден стълб 5000 мм, вътрешна част, направена от дишаща материя и под с воден стълб 10 000 мм. За максимална защита от навлизане на вода, всички шевове на палатката са подлепени, а освен това Edge има и система за защита от пожар, благодарение на която платът на палатката не изгаря, а бавно се стапя при досег с огън. Освен вентилационните панели и мрежи против насекоми, за още по-добро проветрение от Robens са изработили палатката със система за допълнителна вентилация чрез която свеж въздух навлиза откъм пода.

Robens

Идеално към палатката би се вързал и чувалът Far Away 900, също от Robens, който е чудесен за топлите летни нощи. Чувалът е от тип „мумия“ с комфортна температура 14° и екстремална -1°. За повече комфорт чувалът има висок профил в областта на стъпалата и вътрешен джоб за съхранение на вещи. Отново е много удобен за носене заради компактния си размер, който допълнително може да бъде намален с помощта на компресионния сак за пренасяне, а два чувала от същия тип могат да се сдвояват.

Всички посочени продукти можете да откриете онлайн на sportdepot.bg или на място в магазини Sport Depot, където можете да получите още съвети за правилен избор на обувки, палатка, спален чувал или други приспособления за къмпинг.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.