Време е за преходи

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Трекингът безспорно е една от най-приятните възможности за активно прекарване на времето сред природата. За да премине всичко гладко обаче, е важно да бъдем добре подготвени за планираното начинание, и въпреки че всеки трек се различава от другия по много фактори (продължителност, трудност, терен и тн.), има няколко основни правила, или съвети, които могат да ни помогнат да прекараме времето си пълноценно, а не болезнено, например.

Обувките

Lowa
Снимка: efashiontoday.com

И друг път сме казвали, но винаги си струва да повторим – обувките са може би най-важната част от екипировката, когато стане дума за трекинг. Най-добре е те да бъдат изработени от висококачествени материали и да отговарят на спецификите на терена, по който ще бъдат носени. Хубаво е, когато обувката е изработена с висок профил, за да оказва подкрепа за глезена. Въпреки това обаче, трябва да внимаваме тя да не бъде прекалено висока, защото в този случай рискуваме да получим мазоли и протривания в областта на ахилесовото сухожилие, които по всяка вероятност ще затруднят придвижването ни. Решение е, да търсим обувки с висок профил, които са изрязани в областта на глезена отзад. Освен това, за да се предпазим от поява на пришки и мазоли по време на трекинга, най-добре да разносим обувките предварително (не непосредствено преди прехода), като походим с тях известно време. По този начин те ще се оформят спрямо стъпалото ни и то ще има достатъчно пространство да „легне“ удобно. Друг полезен съвет, който може да свърши работа за превенция на мазоли, е да пробваме и купуваме обувки в следобедните часове на деня, когато стъпалата ни са се разширили.

LOWA

VANTAGE GTX MID са мъжки туристически обувки от Lowa, с които да поемем по планинските пътеки. Изработени са с висок профил, който е изрязан в задната част при глезена, а освен това са „оборудвани“ със системата за поставяне на връзки LOWA X-Lacing, която не позволява на езика да се измества и прегъва неправилно както вертикално, така и хоризонтално, с цел предотвратяване появата на охлузвания и мазоли. Както подсказва наименованието им, те са изработени с мембрана от GORE-TEX®, която се грижи за това стъпалата ни да бъдат проветрени, но и предпазени от навлизане на вода в обувката. За да стъпваме уверено по каменист (и влажен!) терен, обувките разчитат на стабилна подметка с широко разположени грайфери. По този начин водата и калта по-лесно се отвеждат извън подметката, което автоматично означава по-добро сцепление. Освен това VANTAGE GTX MID са допълнително подсилени в зоните на петата и пръстите за по-голяма стабилност и по-комфортно стъпване по планинските терени.

Подготовката

Особено когато ще поемаме на по-дълги преходи, е добре да подготвим тялото си за натоварването достатъчно дълго преди самия преход. Освен стандартния спорт, който практикуваме, можем да започнем с ходене и изминаване на същата дистанция, която сме планирали за трекинга, още по-добре, ако имаме възможност да го правим по сходен терен и настилка. За допълнителна подготовка, можем да тренираме като ходим и/или бягаме с раница на гърба (и теглото, което приблизително ще вземем със себе си), а изкачването на стълби е добър симулатор на изкачване в планината.

Lowa
Снимка: KELLER SPORTS

Щеки

Понякога незаслужено пренебрегвани, щеките за ходене всъщност могат да бъдат от голяма полза. Едно от най-големите предимства на ходенето с щеки е равномерното разпределение на използваната сила от ръцете и краката, което води до по-малка умора в коленете, глезените и краката като цяло. Освен това ходенето с щеки може да ни помогне да установим постоянен ритъм на придвижване, което отговаря за това да разпределим правилно силите си. Също, щеките могат да служат за „разчистване“ на пътя и по-лесно преминаване през някои храсти, треви и други растения, а освен това имат и многобройни приложения по време на къмпинг или престой (например за изграждане на временен подслон).

HIGH COLORADO

Sherpa quick lock са щеки от марката HIGH COLORADO, изработени от алуминий и с тегло 400 гр/брой. Те са с регулируема височина (135 см), която лесно се променя и остава на място благодарение на системата за бързо заключване Quick Lock. Щеките имат регулируема каишка за по-удобно захващане, което е гарантирано и от грипа на мястото за хващане. Диаметърът им е: 18, 16, 14 мм и 34 мм при накрайника.

Палатката

И преди сме давали съвети за избор на палатка, но тя си остава също толкова важна колкото обувките, а особено говорейки за по-дълги преходи – незаменима. При избор на палатка е хубаво, ако можем да я изпробваме (макар и не в реални условия, а в магазина) преди да я купим. Така ще можем да усетим дали в нея има достатъчно пространство спрямо собствения ни ръст, дали се чувстваме комфортно, дали материята отговаря на описаната в ревютата, да изпробваме как се движат циповете и тн.

Преди да започнем търсенето на палатка е добре да си отговорим ясно на няколко въпроса, които ще ни помогнат да направим най-правилния избор. Например, какво време ще прекарваме в палатката и какво, носейки я, за да разберем дали да предпочетем по-голяма палатка за сметка на по-леката, или смятаме ли да използваме палатката само през лятото и топлите дни на есента и пролетта, или ще излизаме сред природата и при студено време, за да подберем правилно 3- или 4-сезонна палатка.

Robens

Палатката Edge от Robens е практичен избор за преходи и къмпинг. Тя е двуместна, разполага с едно основно помещение (230 х 150 х 100 см) и едно преддверие (с дълбочина 70 см). Палатката е куполна и е много удобна за носене заради компактния си размер в сгънато положение (53 х 13 см), а по време на употреба предоставя необходимата защита благодарение на външната част, изработена от полиестер с воден стълб 5000 мм, вътрешна част, направена от дишаща материя и под с воден стълб 10 000 мм. За максимална защита от навлизане на вода, всички шевове на палатката са подлепени, а освен това Edge има и система за защита от пожар, благодарение на която платът на палатката не изгаря, а бавно се стапя при досег с огън. Освен вентилационните панели и мрежи против насекоми, за още по-добро проветрение от Robens са изработили палатката със система за допълнителна вентилация чрез която свеж въздух навлиза откъм пода.

Robens

Идеално към палатката би се вързал и чувалът Far Away 900, също от Robens, който е чудесен за топлите летни нощи. Чувалът е от тип „мумия“ с комфортна температура 14° и екстремална -1°. За повече комфорт чувалът има висок профил в областта на стъпалата и вътрешен джоб за съхранение на вещи. Отново е много удобен за носене заради компактния си размер, който допълнително може да бъде намален с помощта на компресионния сак за пренасяне, а два чувала от същия тип могат да се сдвояват.

Всички посочени продукти можете да откриете онлайн на sportdepot.bg или на място в магазини Sport Depot, където можете да получите още съвети за правилен избор на обувки, палатка, спален чувал или други приспособления за къмпинг.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.