Вертикално колело

0
 

Сподели

Shares

Мечтали ли сте си за велосипед, с който да можете да изкачите сгради?

Това ще е възможно с „Вертикалното колело“, което ще изкачва фасадите и има потенциал да се превърне в алтернатива на асансьора.

А по пътя към върха единственото, което трябва да правите е…да въртите педалите.

Вертикално колело
снимка: Elena Larriba

Завършилата Кралския колеж по изкуствата Елена Лариба излезе с идеята за „Vicle“.

Изобретението отпред прилича на велосипед, но е фиксирано към релса.

Задвижван единствено от педалите на потребителя, той разчита на противоположната на теглото изтегляща система за повдигане и спускане.

Системата със зъбни колела прилича на тази на колелото и човек сам може да реши какви усилия да вложи и колко бързо иска да се придвижи.

Бъдещите прототипи могат да включват и електрическа помощ, за да станат по-ефективни.

Вертикално колело
снимка: Elena Larriba

„В момента съществуват два основни метода за вертикален транспорт, които са преобладавали през последните 100 години – стълбите и асансьорът“, обяснява 29-годишната Лариба, която от Испания.

„Стълбите са обемисти и непривлекателни, особено във високите сгради, където хората често не ги използват, а асансьорите изискват много енергия, за да преместят един човек на няколко метра нагоре.“

„Изобретението ми предлага една възможност, която седи между двете. Въпреки че работният прототип е толкова бърз, колкото и стълбите, визията за „Vycle“ е да включва електрическа помощ, която може да направи системата по-бърза и по-приятна, приспособена към различни възрасти и способности. Това е личен асансьор, в който решаваш колко усилия искаш да вложиш и с колко искаш да бъдеш подпомогнат.“

„Vycle“ може да бъде полезен и за строителни работници на обекти.

Вертикално колело
снимка: Elena Larriba

Интерес към иновативния продукт не липсва, но той все още е в ранен етап на развитие.

Не липсват и негативни реакции – едни пишат, че „ще се нуждаят от предпазни колани за тези опасно високи изкачвания“, докато други добавят: „Това е нелепо, това е само за бедняците с твърде много свободно време, никой производител няма да използва това“.

Що се отнася до безопасността, Лариба казва: „Една от първите стъпки ще включва всички необходими механизми за безопасност, подобни на тези, инсталирани в асансьорите, за да направят избора на Vycle безопасен и приятен вариант“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.