Сплитбординг – чистият кеф от карането във високата планина

0
 

Сподели

Shares

Борд или ски? И двете! Сплитбординг – дъска за сноуборд, която се разделя на две по дължината си и така образува две ски, безспорно е най-добрият вариант за зарибените по беккънтри.

СплитбордингМоментът с носенето на дъската на гръб отпада, така че остава само чистият кеф от прехода. Нагоре си все едно със ски с панти – т.е. придвижваш се значително по-бързо, отколкото със снегоходки, а когато дойде моментът със спускането, дъската лесно и бързо отново е цяла.

Сплитбординг

Автоматите не са монтирани на дъската, а на плъзгащи се плоскоти, и в зависимост от това нагоре или надолу ще се движиш, превключваш между „ride mode” и „ski mode”. Процесът на трансформацията от ски в борд и обратно не е никак сложен и след малко практика ще ти отнема не повече от няколко минути, дори в сняг и с ръкавици.

Сплитбордът е достатъчно стабилен, автоматите и стоманените закопчалки при опашката държат здраво, но не забравяйте винаги да почиствате насъбралия се около тях сняг или лед. Това е вариантът за максималната независимост от курортите – с него стигаш навсякъде, без да чакаш лифтове. Ако търсиш пудрата и приключенския дух, който носи изкачването на планината, за да се озовеш сам на върха й, миг преди да я пуснеш надолу, сплитбордът е възможно най-добрия избор – особено ако не може да си позволиш транспорт с хеликоптер или моторна шейна…

Сплитбординг

Историята на това хитроумно две-в-едно хрумване датира от края на 80-те – ранните 90-те, когато ентусиасти разрязват дъските си на две, за да ги приспособят като ски и борд едновременно с помощта на подръчни средства. Днес производителите на сплитбордове се увеличават с нарастването на пазара и – Voilé, Burton, Duotone и Prior са сред най-популярните марки. Технологията, която използват, дотолкова е напреднала, че трудно може да направиш разликата между тази и стандартната дъска, независимо от условията, в които караш. Отделно имаш и възможността за избор и на сплитбордове от типа „All-Mountain”, „Freestyle” „Big Mountain”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.