Хижа Боерица се пробужда

1
 

Сподели

Shares

Витоша, местността Боерица. Всеки от нас е бил там. Дали на шумен рожден ден в някоя от хижите, дали на слизане от Черни връх през Конярника или просто на разходка над Златните мостове… И там, в края на павирания път, между дърветата се издига една призрачна постройка – х. Боерица.

Хижа Боерица
Хижа Боерица; снимка: Ахмад Ел Мад

Емблематичната хижа, добре позната на по-старите поколения планинари, пустее от поне 10-15 години. Въпреки занемарения си вид обаче, това място буди възхищение у всеки, който мине покрай него. Първото, което ни впечатлява е самата хижа. Стръмен скатен покрив, смесена техника на строителство от каменни блокове на долните етажи и дървени трупи на горните, автентични дървена дограма, овална каменна тераса ориентирана към поляната пред хижата. От другата страна на пътя едноетажна постройка, отново с дървени трупи и скатен покрив, допълва образа на х. Боерица.

Хижа Боерица
Хижа Боерица

Другата забележителна особеност е локацията: красиви гори с разнообразие от дървесни видове (смърч, лиственица, бор), величествена каменна река с гледки към града, издигащия се насреща вр. Черната скала, близостта до Торфеното бранище, Конярника, Ветровала и Златните мостове. Съществуват интересни пешеходни маршрути с изходни точки с. Владая, кв. Княжево, кв. Бояна, лесен достъп с велосипед или с автомобил.

През есента на 2016г. две сдружения се обединяват около идеята за възстановяване и съживяване на хижа Боерица. Макар и по различни пътища, “ЕАСА България” * и “ТД Боерица”** стигат до хижата и си дават сметка за огромния й потенциал. “ЕАСА България” има за цел да организира INCM Vitosha 2018, 10-дневно събитие, което ще събере над 120 студенти по архитектура от цяла Европа и ще популяризира Витоша, София и българската култура изобщо. Ролята на “ТД Боерица” е, след проведеното събитие, да стопанисва хижата и да развива туристическа дейност под формата на детски и доброволчески лагери, велопоходи и др.

Хижа Боерица, снимка Константин Евтимов

Общата цел на двете сдружения е възстановяването и популяризирането на хижата , както и прилагането на съвременен устойчив модел за нейното функциониране. През летните месеци на 2017 г. започна провеждането на интензивни доброволчески акции по почистване, обследване и възстановяване на постройката. Всякаква подкрепа (работна ръка, материали, спонсорства) е добре дошла.

Хижа Боерица, снимка Константин Евтимов
Хижа Боерица, снимка Константин Евтимов

Ако искате да се включите към мисията и да помогнете за възстановяването на хижа Боерица, може да се свържете с “ЕАСА България” (easa.bulgaria@gmail.com) и
“ТД Боерица” (td_boerica@abv.bg).

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Здравейте, изпратих имейл на двата електрони адреса посочени за контакт. Надявам се да получа бърз отговор, имам желание да помогна по всякакви начини!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.