Старт на „Велоносен поход“ Ком-Емине 2017

0
 

Сподели

Shares

Борислав Йорданов – рекордьорът с колело по маршрута „Ком-Емине“, обяви, че започва своя „Велоносен поход“ по билото на Стара планина през първата седмица на август. Планираната дата за старт е 1-ви август, а целите са две – да се популяризира планинското колоездене в България и маршрутът „Ком-Емине“ като велосипеден, както и да се направи опит за нов рекорд по трасето.

Велоносен поход 2017

За да реализира своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, спортисти – колоездачи, триатлонци и други. Очакват го повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по билото между връх Ком и Черно море за една кауза – разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната. Със своя „Велоносен поход“ Борислав иска да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

Освен силна кауза, предизвикателството на Борислав Йорданов дава заявка и за сериозно спортно постижение. 31-годишният колоездач от клуб „Велораптор“ заяви, че ще се опита да подобри всички настоящи колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на „Ком-Емине“. Това значи, че той ще трябва да измине цялото разстояние от над 600 км, да направи над 20 км положителна денивелация и да изкачи и „подсече“ над 100 старопланински върха за по-малко от 4 дни и половина.

През 2014 г. Борислав преминава маршрута „Ком-Емине“ без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа. „През 2014-та година, когато поставих рекорда, искрено се наслаждавах на изключителната ни природа в планината. Още в момента, в който финиширах, реших, че искам да го направя отново. Сега целта ми е да го преодолея за много по-кратко време, но и да покажа, че по „Ком-Емине“ има огромен потенциал за колоездене. Изглежда този факт не е осъзнат само от мен, защото сега, за разлика от 2014-та, няма да бъда сам – ще имам подкрепата на много хора по целия маршрут.“ – разказва Борислав.

Настоящият рекорд по маршрута се държи от Илко Илиев, който на 25 юли 2017 г. завърши предизвикателството да премине билото на Стара планина от връх Ком до нос Емине за 90 часа, 29 минути и 30 секунди.

Велоносен поход 2017

Походът, планиран за началото на август, е „велоносен“, защото през немалка част от времето велосипедът се „вози“ на колоездача, а не обратното. Причината е, че има участъци невъзможни за колоездене и трудни дори за бутане. Според Борислав този поход е „велоносен“ и защото – „Подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности пред традиционния пешеходен, както и че той може да намери своето място на картата на Стара планина и на много други места в страната. България има изключителни планини, подходящи за планинско колоездене. Хубаво да започнем да ги оценяваме, както и маршрутите в тях пригодни за колоездене да се маркират и поддържат като велосипедни.“

ВИЖ ОЩЕ: Ком-Емине – всичко, което искаш да знаеш

Основен организатор и инициатор на „велоносния поход“ е създателят на клуб „Велораптор“ – Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и ще бъде един от колоездачите, придружаващи Борислав по голяма част от трасето. Според Калин „велоносният поход“ е много повече от спортно предизвикателство: „С тази инициатива искаме маршрутът „Ком-Емине“ да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас – карането на велосипед в планината.“

Докато Борислав и Калин се подготвят, преминавайки участъци от трасето, в социалните мрежи вече започна кампания в тяхна подкрепа. Колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Други запалени по планинското колоездене се свързаха с организаторите, за да заявят готовност да придружат Борислав по някой от етапите на маршрута. По този начин той ще има подкрепа през цялото време на „велоносния поход“, както и още застъпници за своята кауза.

Велоносен поход 2017

Кои са велоносците – или част от пейсърите, които ще придружат Борислав Йорданов по време на „велоносния поход“:

Александър Алексиев, 24 години, от Мъглиж
Един от най-успешните състезатели по планинско колоездене в България. През последните години е спечелил всички XCO и XCM състеазния по планинското колоездене, в които е участвал. Той е и един от най-добрите шосейни състезатели в страната, състезаващ се за „Несебър-Шокблейз“.

Калин Русев, 45 години, от София
Кара колело в планината вече повече от 20 години, като през последните 3 и половина участва активно в състезания и е печелил само призови позиции в своята категория. Отскоро е планински спасител към ПСС отряд София. Освен с различни спортове, има дългогодишен опит и като мениджър в международна корпорация, предприемач и ръководител на големи екипи. Има двама сина и една дъщеря.

Александър Сръндев, 20 години, от София
Национален състезател по триатлон (плуване, колоездене и бягане) и лека атлетика. Активно се занимава със спорт от 8 години. Има държавни и балкански титли, а през 2016 г. дори исторически първи медал за България от Европейското първенство по крос дуатлон за младежи (планинско бяган и колоездене). На Световно първенство по планинско бягане подобрява рекорда на трасето за България и финишира на 33-то място.
„В момента съм се концентрирал изцяло върху европейското първенство по крос дуатлон в края на юли като целта ми е влизане в челната тройка при мъже. След връщането ми обратно в София ще покарам и първия ден или нощ с Боби като ще се опитам да съм му максимално полезен, за да успее да слезе под поставеният преди време от него рекорд по 600-километровото трасе в Стара планина.“

Владислав Гюров, 33 години, живее в София
По професия е програмист. Планинското колоездене е неговата страст и често можете да го видите на почетната стълбичка на състезанията в дисциплината крос-кънтри.

Димитър Михайлов, 38 години, от Габрово
Завършил е математическата гимназия в Габрово и след това Софийския университет. Работи в софтуерна компания. Женен е и има две дъщери. Започва да се занимава с планинско бягане и планинско колоездене преди около 4 години. Член на КК „Янтра-Исполин“

Милен Ценков, 35 години, от София
Бивш колега на Борислав. Запален катерач. Предпочита да прекарва свободното си време сред природата.

Димо Желев, 27 години, от Шумен
Запалва се по планинското колоездене преди 3 години и започва да участва в състезания, за да провери границите си. По професия е строителен инженер, а с колелото търси приключения в свободното си време из планините.

Васил Василев, 32 години, от Шумен, живее в с. Белащица до Пловдив
Запалва се по колоезденето благодарение на Боби. Твърди, че този спорт е променил живота му из основи.

Ако искате и вие да подкрепите „Велоносния поход“, може да се свържете с организаторите от клуб „Велораптор“ , както и на тел.: 0888619096 (Калин Русев), 0877411246 (Илиян Илиев).

Подкрепа може да окажете и чрез включване в кампанията в социалните мрежи чрез публикуване на снимка с вдигнато колело с хаштаг „#velonosenpohod“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.