Държавен шампионат по спускане с Росен Ковачев и Виктория Гончева

Едни от най-добрите български състезатели по даунхил ни разказват за голямото състезание в Боровец.

0
 

Сподели

Shares

Проведеният на 22 и 23 юли в Боровец Държавен шампионат по спускане изправи един срещу друг най-добрите в българския даунхил. Беуз съмнение състезанието беше интересно, макар че в крайна сметка големите побудители не бяха изненада за никого. Ние си знаехме, че сред тях ще попаднат както Росен Ковачев, така и Виктория Гончева, затова още преди шампионата побързахме да си уговорим интервю с тях. В него двамата споделят за (не)очакваните трудности и всичко най-важно, което им предстои в следващите месеци.

Фотография: Георги Даскалов за Бороспорт

Росен вече спомена, че спускането му в Боровец е било „много лошо“. На какво се дължи това?
Ковачев: По време на загрявката преди старта едното ми бедро крампира. Това се повтори и по време на финалното ми спускане. Не бях концентриран и направих две груби грешки. А в спорт като нашия даже и най-малките грешки костват много.

И все пак, зае трето място.
Ковачев: Имах амбиции за по-добро класиране, но въпреки това съм доволен от себе си.

Фотография: Георги Даскалов за Бороспорт

Виктория Гончева обаче безпроблемно стана първа при жените. А може би – не толкова безпроблемно?
Гончева: Аз също нямах добро и чисто спускане, допуснах много грешки в горната част. За да наваксам се изморих на правите участъци и за долната част нямах толкова сила. Въпреки отва очаквах победата и нямах сериозни притеснения за това състезание. Все пак, това е моето “home” трасе.

По-трудни или по-лесни стават българските даунхил надпревари?
Ковачев: Спортът еволюира, а с това и конкуренцията. По-младите карачи започват да изпъкват и постепенно да вдигат нивото.
Гончева: Заради натрупването на опит всяко състезание става все по-лесно за мен. Мисля, че конкуренцията при мъжете е доста сериозна и там ще става все по-трудно. Особено ако младите състезателите се развиват така бързо.

Фотография: Георги Даскалов за Бороспорт

Само преди седмица със Стивиан Гатев си говорихме, че подобни даунхил събития са готини, но рядко привличат голяма публика…
Ковачев: И сега това се почувства. Въпреки хубавото време, публиката не беше много. Отдавам го на факта, че е държавен шампионат и в него се състезаваха само лицензирани състезатели.
Гончева: Този път нямаше достатъчно публика. Родните надпревари изобщо не могат да се сравняват с публиката на европейски и световни състезания. Според мен проблемът е липсата на реклама.

Това ли беше най-трудното българско състезание за 2017?
Ковачев: Не бих го определил като най-трудното, просто поредната цел. Следващото състезание от сериите отново ще е в Боровец, като този път ще е и клас 1 от UCI. Предполагам, че това ще привлече добри чуждестранни състезатели и значително ще вдигне нивото.
Гончева: Със сигурност не беше най-трудното състезание за сезона. Победата ми беше доста лесна и нямах проблеми с колелото. Предстоят ми две европейски купи в Швейцария и няколко състезания в Румъния – очаквам те да бъдат доста по-тежки.

Фотография: Георги Даскалов за Бороспорт

Ето го и интервюто ни със Стивиан Гатев, заел първо място при мъжете на Държавния шампионат по спускане в Боровец

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.