В опасност ли е Големият бариерен риф?

0
 

Сподели

Shares

Едно от чудесата на света непрекъснато е изправено пред проблеми, които го излагат на риск от унищожение.

Големият бариерен риф
Снимка: http://www.australiangeographic.com.au

Обезцветяване на коралите

Обезцветяването се случва в няколко последователни години. Това явление, заедно с изчезване на водораслите, досега е засегнало 1500 км от територията на Големия бариерен риф.

Coral bleaching
Снимка: www.globalcoralbleaching.org

Замърсяване и прекомерен риболов

Вредата се увеличава, благодарение и на човешки дейности като замърсяване и прекомерния риболов. Обезлесяването и премахването на естествената растителност също са проблеми, които влияят негативно на рифа. Тези дейности допринасят за климатични промени, които всъщност са най-голямата опасност за едно от чудесата на света.

Премахването на растителността предизвиква и ерозия около коритата на реките. Това означава, че почвата тръгва по течението на реката и се влива в лагуната на рифа. По този начин водата се замърсява и пряко повлиява здравината на коралите.

Stream bank erosion
Снимка: wikipedia

Възможни решения

За да се предотврати разпространението на следващи вреди върху Големия бариерен риф, трябва да се вземат адекватни мерки, които да сведат опасността до минимум. Ограничаването на замърсяването е едно от най-важните неща, които ще помогнат да се запазят коралите на територията на рифа.

С адекватните си действия и опазване на околната среда всеки един от нас може да допринесе за намаляване на глобалното затопляне. Това от своя страна веднага ще повлияе не само на едно от чудесата на света, но и на всички места по света, които са в опасност.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.