Еверест и 15 от легендите, които са го изкачили

Кой пръв е изкачил Еверест? Кой е изкачил Еверест най-много пъти? Кои са най-възрастните и най-младите алпинисти изкачили върха?

0
 

Сподели

Shares

Еверест (8848 м) е най-високият връх в света, намиращ се на границата между Непал и Китайския автономен регион. Той е притегателна точка за катерачи от различни категории – от най-опитните до новаци. И всички имат една цел – да изкачат върха.

Mpora.com

От първото изкачване на Еверест (1953г.) до днес са го изкачили хиляди души. Мъже, жени, деца и хора с увреждания провокират волята си, за да се изправят пред едно от най-големите предизвикателства в света. Голяма част от алпинистите остават завинаги в подножието на върха. За съжаление, не можем да разкажем за всички алпинисти, достигнали върха и затова в следващите редове ще ви запознаем с едни от най-легендарните имена, свързани с изкачването на Еверест.

Сър Едмънд Хилари

Сър Едмънд Хилари и неговият шерп Тензинг Норгей са първите, които официално са изкачили Еверест през 1953 г. Сър Едмънд Хилари и Тензинг Норгей са истински легенди и са в списъка със 100-те най-влиятелни хора на 20 век.

smithsonianmag.com

Джордж Мелъри и Андрю Ървайн

32 години по-рано (преди опита на Хилари и Норгей), през 1924 година, Джордж Малори и Андрю Ървайн започват поход към Еверест. Двамата са част от първите британски експедиции до върха. Групата е била от 8 човека, а по това време не е имало възможност всички да изкачат върха. Малори и Ървайн са избраните. Видени са последно, като две малки точици, на последната тераса преди върха. След това изчезват. През 1999 година е намерен трупа на Малори, но от Ървайн и камерата му няма следа. И така никой не узнава дали тяхната мисия е успешна.

Беър Грилс

Без съмнение всеки е чувал за Беър Грилс. Човекът, който яде задушена мишка в собствената си урина, слонските изпражнения също са в неговото меню, превръща мъртви камили в спални чували и още куп странни неща. Но той изкачва Еверест само 18 месеца след като е претърпял гръбначна травма след инцидент с парашут. През 1998 г. Беър Грилс, на 23-годишна възраст, стана един от най-младите хора, изкачили Еверест.

Mpora.com

Райнхолд Меснер

Един от най-великите алпинисти, въпреки че е много трудно алпинистите да се степенуват, изкачил върха, е Райнолд Меснер. През 1978 г. той, заедно с Питър Хабелер, става първият човек, изкачил Еверест, без да използва допълнителен кислород. Две години по-късно той става и първият човек, който изкачва върха самостоятелно, отново без да използва допълнителен кислород.

Юичиро Миура и Мин Бахадур Шерхан

Юичиро Миура изкачва Еверест през 2013 година на удивителната възраст от 80 години и 224 дни, като подобрява рекорда на Мин Бахадур Шерхан – изкачил Еверест за първи път през 2008 г., когато е на 76 години. През 2017 г. Шерхан умира в Базов лагер Еверест, където е с идеята да подобри рекорда, като изкачи върха на 85 години, но уви…

ВИЖ ОЩЕ: Планински филм на ужасите – през 1970 г. Юичиро Миура прави опит да стане първия човек, спуснал Еверест със ски

Джордан Ромеро

Американският алпинист Джордан Ромеро изкачва Еверест през 2010 година, когато е едва на 13 години 10 месеца и 10 дни.

epochtimes.com

Малавартх Пурна

Малавартх Пурна е индийска алпинистка и е най-младата жена, която е изкачила Еверест, през 2014 година, когато е едва на 13 години.

ВИЖ ОЩЕ: Рекордите на Еверест

Юнко Табей

Юнко Табей е първата жена, изкачила Еверест. Това се случва през 1975 година, когато тя е на 35 години. Табей изкачва върхове цял живот, дори по време на лечението си от рак. Тя има колекция от първенците в над 70 държави. През 1992 година тя е първата жена, която е събрала колекцията „Севън Съмитс“ (изкачвания на континенталните първенци).

Tomboy tarts.com

Апа Шерпа

Това е рекорд направен от Апа с псевдоним „Супер Шерпа“ – непалски алпинист, роден през 1960 г., който заедно с Фурба Таши държи рекорда за най-много успешни изкачвания на осемхилядника.

Дори едно изкачване на Еверест е впечатляващо, два пъти е още по-внушителна бройка, но Апа има 21 изкачвания. Нещо невиждано до сега, постижение граничещо с безкрайността. Когато го питат за 22-ро изкачване, той казва, че вече мисли само за семейството си, което се притеснява изключително много по време на всичките 21 изкачвания.

ВИЖ ОЩЕ: Няколко забавни факта за Еверест

Ками Рита Шерпа

През 2018 г. Ками Рита успя да подобри рекорда на Апа Шерпа и Фурба Таши за най-много изкачвания на Еверест. На 16-и май той успешно се извиси на покрива на света за 22-ри път, което го направи едноличен лидер в класацията. През 2019 г. Ками Рита се завърна на първенеца в света и освен че успя да подобри собсрвения си рекорд за най-много достигания до върха, той направи двете си изкачвания в рамките на една седмица. През май 2023 г. Ками Рита Шерпа отново излезе начело на класацията със своите 27-о и 28-о покоряване на върха. А за всички негови актуални постижения може да се информирате Тук!

Лакпу Шерпа

Още един рекорд, свързан с най-високия връх в света, се случи през 2018. Именно тогава Лакпу Шерпа стана първата дама, изкачила осемхилядника девет пъти. С това постижение тя подобри собствения си рекорд за най-много достигания до 8848 м. от жена.

Аншу Джамсенпа

Индиийката Аншу Джамсенпа стана първата жена, изкачила най-високия връх два пъти и то само за 5 дни. Тя е на 38 години и има две деца. Изкачва върха на 16 май и втори път на 21 май 2017 г.

„Винаги съм мислила, че можеш да постигнеш всичко, което искаш – само трябва да си готов за пречките и за болката, които те очакват по пътя“, казва Аншу.

Тамае Уатанабе

Японката Тамае Уатанабе е абсолютна легенда в алпинистките среди. През 2002 година тя става най-възрастната жена изкачила Еверест, на 63-годишна възраст. 10 години по-късно, през 2012 година Уатанабе чупи собствения си рекорд, като отново достига шапката на света на 73 години и 180 дни. Дали ще тръгне отново през 2022 г. никой не знае, но за Уатанабе възрастта наистина е само число…

ВИЖ ОЩЕ: Ултра бърз х 2 – Килиан Жорнет изкачи два пъти Еверест в рамките на пет дни

Марк Инглис

Новозеландецът Марк Инглис е първият човек, изкачил Еверест с два ампутирани крака. На 15 май 2006 година той достига най-високия връх, като по време на изкачването една от фибро-карбоновите му протези се чупи, но той успява да я ремонтира с дъкт тейп (тиксо).

Успехът на Инглис е помрачен от смъртта на британския алпинист Дейвид Шарп. По пътя към върха Инглис и около 40 други алпинисти минават покрай пострадалия и продължават изкачването, без да се опитат да му помогнат и да го свалят до сигурен лагер. Шарп умира същия ден. Постъпката на Инглис и другите алпинисти е посрещната с неодобрение и порицана от прочутия му сънародник Едмънд Хилари.

Mpora.com

Кентън Кул

Великобританският алпинист Кентън Кул е изкачил връх Еверест 12 пъти. Кул е първият човек, който изкачва последователно върховете Нупце, Еверест и Лхотце.

ВИЖ ОЩЕ: Как да стигнем до Базов лагер на Еверест?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.