Спийдфлай: две е повече от едно

0
 

Сподели

Shares

Спийдфлайингът е сравнително нов зимен спорт, създаден от параглайдери и скайдайвъри, търсещи нова сензация и опитващи да намерят връзката между спускането със ски и летенето с парашут.

В началото използват парашути за скайдайвинг или специално модифицирани хвърчила, но днес вече има и специално създадени крила за спийдфлай. Енергията, която носи този свеж спорт, бързо поглъща нови и нови ентусиасти в цяла Европа – първо във Франция, където е роден, а сега вече и в Швейцария, Австрия, Италия и Германия.

Antoine Montant in Les Arcs

ОПАСНОСТИ

На фона на всичко вдигащо адреналина в спийдфлайинга, не трябва да забравяме, че като екстремен спорт той крие своите рискове за нараняване, дори смърт. Крилата могат да достигнат скорост 100 км/ч, но в ръцете на топ спортистите тази граница е между 35 и 70 км/ч. За разлика от параглайдинга обаче тук нямате резервен парашут, ако нещата излязат извън контрол.

Непредвидените ситуации могат да дойдат от неподходящо използване на екипировката или проблем в нея, непознаване на терена, по който летите, ако останете блокирани в планината или ако пренебрегнете условията на времето. Не забравяйте, че нито дизайнерите, нито производителите на екипировка или дистрибуторите й гарантират вашата безопасност или тази на околните.
Дори и да сте ветеран в своята екстремна област, когато правите първите си стъпки в спийдфлайинга, бъдете отговорни.

Red Bull Speedride 2008

Практикуването на спорта по обикновени ски шанци е забранено. Идеалните райони за него са наклоните в ски курортите, които обаче са извън пистите. Никога не летете над други скиори, маркирани писти, лавиноопасни райони или населени местности. Ако няма други спийд маниаци в зоната, в която сте решили да задоволите адреналиновия си глад, задължително се свържете с местната планинска служба, преди да започнете летенето. Начинаещите спийдфлайъри трябва да се учат в безопасна и контролирана среда и по възможност под наблюдението на инструктор. Практикуването на този спорт изисква много високо ски ниво, което да може да се адаптира към новия вид летене.

Red Bull Speedride 2008

Задължително проверете времето и снежните условия за деня, в който планирате летенето. Убедете се, че сте много добре запознати с района, където летите и може да се справите, ако нещата се объркат.

Помнете! Ще се станете по-добри за по-малко време и ще се забавлявате едновременно с това, ако се учите в контролирана и безопасна среда. След това ви остава само да откриете необятния спектър от емоции в спийдфлайинга.

Какво носи отговорният пилот със себе си:

крило за спийдфлайинг; ски, които са подходящи за каране извън пистата; каска; протектори за очи и гръб; приемно-предавателно устройство за лавинна опасност; сгъваема лавинна сонда; сгъваема лопата; огледало за подаване на сигнали; свирка; радио или мобилен телефон (ако има сигнал); детайлна карта на мястото, на което ще се кара.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.