Хайде на къмпинг

0
 

Сподели

Shares

Къмпингът може да бъде един от най-добрите начини да прекараме лятната си ваканция. Сред природата, на планина или на море, близо до някой язовир, в уреден къмпинг или в дивото – почивката е по-сладка, когато спиш близо до земята, когато те приспиват звездите, когато вместо аларма, сутрин „звънят“ лъчите на слънцето.

Какво чакаш? Грабвай палатката, шалтето, чувала – готов си за заслужената почивка.

А, за да си и максимално подготвен, ето няколко съвета, по които по-лесно да се ориентираш при избора на палатка и спален чувал за къмпинг.

Палатката

Sport Depot

Големина

В характеристиките на всяка палатка са описани нейните височина, ширина и дължина, както и броят хора, за които е предназначена. Преди да закупим палатка, трябва да вземем предвид колко души обикновено ще спят в нея (един, двама или цялото семейство плюс кучето?) и височината на най-високия в групата. Има няколко причини, поради които е добре всеки в палатката да има достатъчно свободно разстояние от стъпалата и главата си до стените на палатката – комфорт и понижаване качествата на материята. Какво означава втората причина? Ако стъпалата ни се опират в стените на палатката, има голяма вероятност при дъжд материята да пропусне именно на мястото на допир. От друга страна, опиращите се в стените глава и стъпала със сигурност означават недобър сън, което може да скапе и най-хубавия ден след това, така че следете размерите на палатката, особено ако сте висок на ръст.

Къмпинг, Sport Depot

Палатката Huntsville 400 от Easy Camp е чудесен избор, ако се нуждаем от място за четирима. Тя има две отделни спални помещения за по-голям комфорт и едно основно помещение. Изработена е от непрозрачен 190T полиестер с полиуретаново покритие и воден стълб от 3000 мм и дишащ полиестер във вътрешната част. Huntsville 400 има пришит към основната материя под, изработен с повишена износоустойчивост и непромокаемо покритие. Палатката е снабдена с вентилационни панели, докато всички шевове са подлепени за защита срещу нахлуване на вода. В най-високата си част палатката е висока 200 см, а спалните помещения са с размер 215 х 240 х 180/190 см.

Сезонност

На пазара обикновено се предлагат 3-сезонни (пролет, лято, есен), 3-4-сезонни (от по-ранна пролет до по-късна есен) и 4-сезонни палатки (готови за метеорологичните предизвикателства на зимата). Ако търсите палатка за къмпинг, вероятно 3-сезонната ще бъде най-добрият избор. Тези палатки обикновено са изработени от леки материи, оборудвани са с достатъчно мрежести повърхности за вентилация, но и са готови да ни предпазят от дъжд. Ако бъдат разпънати правилно (с допълнително опънати въжета), могат да издържат на силен вятър, проливен дъжд и слаб сняг.

Вентилация

Особено в летните месеци и особено, ако ще къмпингуваме на море, вентилационните качества на палатката изпъкват на преден план. За да не се чувстваме притиснати, затворени, е много важно да изберем палатка, в която въздухът ще преминава свободно и която ще предложи необходимата вентилация, а това е възможно само ако палатката е снабдена с достатъчно на брой прозорци/мрежи и е изработена от дишащи материи.

За да осигурим проветрен въздух в палатката, можем да оставяме външната част (немрежестата) незакопчана, докато сме извън нея. Така въздухът ще циркулира, а мрежестият плат ще предпазва от влизане на насекоми.

Къмпинг, Sport Depot

Предлагаща чудесна вентилация и достатъчно простор за четирима души е палатката Galileo 4 от Coleman. Тя е идеална както за кратки, така и за по-дълги ваканции сред природата, а специалната ѝ конструкция я прави много лесна за разпъване. Спалните помещения са разделени едно от друго с подвижна стена, а цялата вътрешна част на палатката и вътрешната врата, са изработени от вентилираща мрежеста материя за максимално проветрение. Външната част на Galileo 4 е изработена от полиестер PU покритие и воден стълб 3000 мм, а всички шевове са подлепени за максимална издръжливост на вода. Основното помещение е снабдено с големи прозорци, които предоставят отлична гледка към природата навън (а, ако не искаме да ѝ се наслаждаваме – има и вградени завеси), и отлична видимост при дневна светлина в самата палатка. Ширина: 140/260 см, дължина на основното помещение: 210 см, на спалното помещение: 210 см, височина: 175/180 см.

Конструкция

Според конструкцията най-общо можем да разделим палатките на два типа – куполни и тунелни. Съществуват, разбира се, и конструкции от друг тип, но те са по-рядко срещани.

Куполните палатки имат формата на иглу. Те са с устойчива конструкция, представляваща две рейки, пресечени на кръст, която може да бъде подсилена и от допълнителни рейки. Този тип конструкция е може би най-разпространена. Използва се както за палатки за туризъм и алпинизъм, така и при фамилните за къмпинг.

Тунелните палатки, както подсказва и самото име, имат формата на тунел. За разлика от куполните, те предлагат по-голямо пространство при по-ниско тегло, но за сметка на това са с по-неустойчива конструкция и се нуждаят от допълнително укрепване.

Къмпинг, Sport Depot

Куполната палатка Instant Dome 3 от Coleman, освен че е устойчива, е лека и се разпъва само за една минута, благодарение на предварително прикачените към нея рейки. Instant Dome 3 е палатка за трима души, която е изработена с едно основно помещение. Външната част е изработена от полиестер с PU покритие и воден стълб 3000 мм, а всички шевове са подлепени за допълнителна водоустойчивост. Материята на Instant Dome предпазва от UV лъчи, а освен това в нея е интегрирана и технологията Fire Retardant за предпазване от пожари. Палатката е оборудвана с една врата, прозорци с вградени завеси и отвори за вентилация.

Спалният чувал

Къмпинг, Sport Depot

Температури

Едно от първите неща, които трябва да имаме предвид при закупуване на спален чувал, е условията, в които ще го използваме. Отделните спални чували са пригодени за различни температури и условия и за да останем на топло през нощта, трябва да следим границите, в които чувалът влиза. С Comfort (комфорт) се означава оптималната температурата, при която ще се чувстваме добре в чувала. При всяко използване на чувала под комфортната температура, е възможно да усетим студ. Стойността Extreme (екстремална) означава най-ниската температура, лимитът, който чувалът може да покрие. С други думи – това е температурата, до която чувалът ще ни помогне да оцелеем, без да замръзнем, но със сигурност няма да ни ни бъде топло при нея. Екстремната стойност означава температурите, при които чувалът може да бъде използван в извънредни ситуации, но в никакъв случай за редовна употреба.

Къмпинг, Sport Depot

Спалният чувал Moon от Easy Camp е идеален за всяка къмпинг ваканция. Комфортната му температура е 7 градуса, а екстремалната: -12 градуса. Чувалът е ушит с еднослойна термо конструкция и има качулка за допълнително запазване на телесната температура и повече комфорт. Moon е запълнен със синтетична изолация (1x 200 g/m2), а и покритието и подплата му са изработени от 190Т полиестер.

Форма

Спалните чували имат различни форми, като най-разпространени са правоъгълната и чувалът тип „мумия“. Основната разлика между двата типа чували се състои в това, че правоъгълните предоставят по-голям комфорт, защото са по-просторни, но пък мумиите запазват по-добре телесната температура, защото прилягат по-добре. Когато говорим за къмпинг през лятото, чувал с правоъгълна форма би бил чудесен избор, защото по това време на годината не се очакват крайно ниски температури, а комфортът при продължителни къмпинг ваканции е от първостепенно значение. Освен това, повечето правоъгълни чували могат да се отварят напълно, което позволява да бъдат използвани и просто като одеяло в топлите летни нощи.

Къмпинг, Sport Depot

Такъв е спалният чувал Contour-black от Outwell. За повече комфорт към дизайна на чувала е добавена вградена възглавница с възможност за откачане и четири примки за закачане на чаршаф. Освен това спалният чувал може да бъде сдвояван с друг за образуване на двоен такъв или може да бъде използван само като завивка. Циповете са подсигурени със система против нежелано отваряне и защитна яка против защипване, която също предотвратява загубата на топлина. Contour-black е изолиран с Isofill® – нишки от силиконизирани кухи влакна, които се грижат за запазване на поетата топлина и предотвратяват навлизането на студен въздух.

Пълнеж, изолация

Както при всички останали части от екипировката, които използват изолация, така и при спалните чували спорът си остава един и същ: пух или синтетика. За да изберем, отново трябва да направим сметка за какво ще използваме чувала си.

Синтетичната изолация съхне много бързо и върши работа дори когато е мокра. За сметка на това, пухът е по-топъл спрямо същото тегло синтетична изолация. Пухът може да се компресира до по-малки размери, но напълно губи свойствата си, ако се измокри. При правилна поддръжка, пухът може да издържи по-дълго във времето, но пък може да предизвика алергични реакции и е по-скъп.

Всички посочени модели палатки и спални чували можете да откриете онлайн на sportdepot.bg или на място в магазини Sport Depot, където можете да получите още съвети за правилен избор на палатка, спален чувал или други приспособления за къмпинг.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.