Какво е Hike and Fly и къде да го практикуваме

1
 

Сподели

Shares
Hike and Fly
Връх Мечит, пилоти: Христо Черногоров и Ивайло Съйков/ Снимка: Ира Кюрпанова

Дисциплината Hike and Fly не е особено популярна в България, но тя дава шанс на човек да бъде планинар и пилот едновременно. За да имаш шанса да полетиш от някой връх, е нужно да има подходяща прогноза и разбира се, да стигнеш до него. В нашите планини, както знаем, няма достъп до нито един връх с лифт и за това е нужно човек да се разходи. Задачата на парапланеристта не е никак лека, защото в повечето случаи екипировката тежи от 12-14 кг до 17 и повече килограма. Производителите на крила, сбруи и парашути вече предлагат олекотени екипировки, но за съжаление те са доста скъпи и е трудно да си ги позволиш. За това са нужни здраво тяло и голямо желание (понякога и приятел, който да помогне), a царствените, високопланински гледки, които се разкриват пред погледа, заслужават всички положени усилия. Hike and Fly е най-подходяща дисциплина за месеците, в които няма термики (топъл въздух, който помага на пилотите да се издигат на горе), тъй като позволява да летиш на красиви места и да правиш по-дълги полети. През лятото можеш да излетиш от 100 метра и да се издигнеш до 2 000 – 3 000 метра, но през късната есен и зимата това не се получава.

Hike and Fly
Връх Мечит, пилот: Ивайло Съйков/Снимка: Ира Кюрпанова

Връх Мечит (2568 м) се намира в Рила, над село Говедарци. Подходящ е за полети, тъй като не е във вътрешността на планината и ако няма условия, лесно можеш да долетиш поляните около селото. Другият голям плюс на този връх е, че е ориентиран на северозапад. Тази е посоката с най-малко възможности за полети, а в последната година северозападният вятър доста често духа по нашите земи. До върха има път за джип, но в тази част на парка забраната за моторни превозни средства е строга.

Hike and Fly, връх Мечит
Връх Мечит, пилот: Ивайло Съйков

Връх Мечит освен за полети е подходящ за еднодневни преходи или като точка от по-дълга планинарска програма. От върха може да се стигне до заслон Кобилено бранище (около 4 часа) или до заслон Страшното езеро (около 5:30 часа). От Мечит се открива красива гледка към връх Мусала и към равнината, където се намират селата Говедарци, Мала Църква, Бели Искър. В подножието на върха се намира и хижа Мечит, до която от почивните станции на с. Говедарци се стига за около 2 часа.

Hike and Fly
Поглед към връх Мусала/ Снимка: Ира Кюрпанова
Hike and Fly, връх Мечит
Пилот: Ивайло Съйков/ Снимка: Ира Кюрпанова

Каквото и да правите, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

1 коментар

  1. „В нашите планини, както знаем, няма достъп до нито един връх с лифт и за това е нужно човек да се разходи. “ Не е вярно има достъп с лифт например до връх Ястребец който е съвсем близо до Мечит при това има старт на самия връх в посока за СЗ също като Мечит.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.