Как да се справим с лошото време в планината?

0
 

Сподели

Shares

Често се случва лошото време в планината да ни изненада буквално за секунди, въпреки прогнозите за добри метеорологични условия. Във всеки един случай трябва да сме добре подготвени, за да избегнем неочаквани инциденти.

Лошото време в планината
Снимка: shutterstock.com

Има няколко основни принципа, които ще са ни в полза, когато се отправяме към планината.

Какво да вземем в раницата?

Преди всичко трябва добре да премислите какво да вземете в раницата си и колко от тези неща ще са ви излишни. Помислете само за най-необходимите дрехи, храна и вода. Ако отивате на преход през лятото, вземете със себе си както летни дрехи, така и по-дебели слоеве, с които ще ви е топло при евентуална рязка промяна на времето. Вземете със себе си и храна и вода, тъй като нагоре по баирите трудно ще се снабдите с допълнителни провизии.

Преди да тръгнете към планината, разкажете на някого за плановете си

Когато предприемете пътуване, винаги предупредете някого за това къде отивате. В случай, че лошото време ви изненада и стане инцидент или се изгубите, този човек ще може да реагира по-адекватно и да потърси помощ, която да ви спаси от непредвидената ситуация.

Лошото време в планината
Снимка: Flickr.com

Избирайте си места, които да отговарят на подготовката ви

Бъдете разумни и не надценявайте възможностите си. Ходете по места, които отговарят на физическото ви състояние. Много преходи не са толкова изискващи, а могат да ви предоставят също толкова красота, колкото и по-недостъпните места. Използвайте светлата част на денонощието и се насладете на красивата природа наоколо.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.