Как да стигнем до Базовия лагер на Еверест?

2
 

Сподели

Shares

Ако Хималаите са ви мечта и искате да стигнете възможно най-близо до първенеца на света – Еверест, можете да се насочите към базовия лагер под върха. Това е един от най-популярните маршрути в планината, който ще ви отведе на 5 364 м.

Експедиция до базовия лагер на Еверест
Снимка: Jetlagmanifesto

Съществуват различни маршрути, по които да тръгнете към целта си.

Летище Лукла (Непал) – Намче Базар

Най-популярният започва от летище Лукла в Непал. Оттам трябва да се отправите към Намче Базар – шерпско селище в което ще можете да се аклиматизирате. То се намира на 3440 м.

Намче Базар
Снимка: Flickr.com

Намче Базар – Дингбоче – Южен Базов Лагер

Маршрутът продължава до 4260 м, където се намира следващото шерпско селище – Дингбоче. Там можете да продължите процеса на аклиматизация. Следващата стъпка е да се насочите към крайната си цел.

Дингбоче
Снимка: Flickr.com

Можете да преминете целия маршрут сами с раница на гърба. Повечето туристи обаче ходят в група и наемат шерпи, които да носят багажа им.

Най-подходящото време, в което да стигнете до Южен Базов лагер

Ако решите да тръгнете към Непал и базовия лагер под Еверест, препоръчително е да го направите в месеците между март и май и септември-декември. Имайте предвид, че ако тръгнете през зимата, температурите със сигурност ще са много по-ниски, но хората ще са значително по-малко. Вземете със себе си възможно най-малко багаж, тъй като ще вървите дълго и ще преодолявате голяма денивелация.

Научете повече и за културата на шерпите

Освен красивата природа наоколо, ще имате възможност да видите и научите повече за културата на шерпите. Има различни манастири и музеи, които можете да посетите.

Северен Базов лагер

Интересен факт е, че под връх Еверест има и друг базов лагер – от страната на Тибет. Той обаче е по-малко популярен сред туристите, тъй като за да стигнете до Тибет и до него, ще ви трябва разрешение от китайското правителство.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Летището се казва Лукла. Заглавието на статията е интригуващо, но съдържанието доста постно. Успех!

  2. Последната снимка е правена от север. Това е Еверест от Тибетския базов лагер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.