Защо викането помага докато се катерим?

0
 

Сподели

Shares

Някога замисляли ли сте защо, когато отидете в залата за катерене или близо до някоя скала първото нещо, което ви прави впечатление, са викащите хора? Може би много от вас си мислят, че това е просто начин да се привлече вниманието на околните. Всъщност, смисълът на всички звуци, които се чуват по време на катерене, е много по-дълбок. Различни проучвания върху това как влияе викането, сочат, че то може да подобри успеваемостта ви на маршрута, по който се катерите.

Катерене, Калимнос
Снимка: Nathan Welton

Дори и да ви се струва невероятно, има логично обяснение за това. По време на катерене тялото ви има нужда от сила и издръжливост. Когато започнете да викате, адреналинът ви ще се покачи. Тогава моментално ще усетите прилив на енергия в мускулите ви, което ще помогне да продължите нагоре към целта си.

Влиянието на викането върху представянето ви върху стената или скалата не спира до тук. Освен че ви помага да се чувствате по-силни, то може да намали и болката при евентуални травми. Викането пречи на сигналите на болката да достигнат до мозъка.

Викане по време на катерене

И не на последно място, едно простичко издаване на звук може да повиши увереността и концентрацията ви. Тези от вас, които се занимават с катерене, със сигурност знаят, че посочените аспекти са едни от най-важните за постигане на поставените цели.

Ако се притеснявате, че отстрани викането изглежда нелепо, просто не мислете за това. Дори и най-добрите катерачи в света като Адам Ондра и Крис Шарма споделят, че ако мълчат по време на катерене, няма да са толкова успешни.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.