ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Влахина

0
 

Сподели

Shares

Планината Влахина се издига над Благоевград, откъм македонската граница, която тя самата определя чрез главното си било. Вероятно името й идва от думата влъхва, която при славяните е имала значението на магьосник, жрец. В планината се намират останки от славянски светлища.

Влахина
Влахина, снимка: Деян Василев

Гледана от Благоевград, Влахина не изглежда прекалено стръмна, но в северните й части, наречени на връх Руен (1134 м), се намират остри била. Върхът стои над живописния Скрински пролом на река Струма, който отделя масива от Конявска планина. На юг Влахина се простира чак до град Симитли, в чийто район се намира изключително интересно скално образование – Коматинските скали. За разлика от много по-разпространените варовикови, ерозионни формации, тези са изградени от конгломерати и имат заоблени форми. Скалите достигат височина от 130 м и са любопитен катерачен обект, който обаче не е разработен. В тази част се намира и първенецът на планината, връх Кадийца (1924 м).

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

В местността Малък средок могат да се видят естествени находища на черен бор, едни от малкото в страната ни. Въпросната гора се опазва от резерват „Габра“. През планината вървят голям брой черни пътища без маркировка. В нея навлиза и основен път към граничния пункт при село Делчево. В цялата планина е на разположение само една хижа, която се намира в Руенския дял.

ВЛАХИНА

Първенец на планината: Кадийца, 1924 м
Природни забележителности: Коматински скали, славянски светилища, Скрински пролом, естествени находища на черен бор (резерват Габра)
Условия за туризъм: погранична планина, няма маркировка, една хижа
Водоизточници: р. Струма

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.