ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Лисец планина

0
 

Сподели

Shares

Планината Лисец се издига над град Кюстендил. Природният й свят е значително повлиян от дейността на този голям град в подножието й. Ниските части, които гледат към Кюстендил, са завзети за нуждите на селското стопанство. По-стръмните и интересни части от планината са скрити на срещуположните склонове. Най-хубавата гледка се разкрива от връх Орлова чука. Връшник, наричан още Лисец, е първенецът на планината и е висок 1500 м.

Лисец
Лисец планина, снимка: Игнат Игнев

Планината е лесно проходима в цялата си територия, но множеството пътеки, които я кръстосват, нямат маркировка. Някои от маршрутите тръгват от самия град Кюстендил. С кола може да се стигне и до селата Радловци, Блатец, Мирово, Леска, Дождевица, които са добри изходни точки за преходи.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Лисец
Лисец планина, снимка: Антон Лефтеров

ЛИСЕЦ

Първенец на планината: вр. Връшник, 1500 м
Природни забележителности: гледка от вр. Орлова чука
Условия за туризъм: липсва туристическа база и маркировка

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.