ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Чудинска планина

0
 

Сподели

Shares

Чудинска планина е още една от западните ни погранични планини. Тук се намира най-западната точка на държавата ни – връх Шулеп камък, където се събират границите на България, Сърбия и Македония. По билото на планината обаче се движи основно границата със Сърбия. На границата се намира най-високият връх, Арамлия (1496 м).

През планината протича река Ломничка, която е изваяла дълбока долина. Високопланински асфалтиран път към село Гурбановци предлага прекрасни гледки към съседните планини, Лисец и Конявска планина. Връх Армалия е отдалечен от това високо село само на 30 минути, но разходката към него може да бъде започната още от село Ломница. В Чудинска планина няма хижи и туристическите й пътеки не са маркирани.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Чудинска планина
Чудинска планина, снимка: Игнат Игнев

ЧУДИНСКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: Арамлия, 1496 м
Природни забележителности: вр.Шулеп камък, пресечна точка на три държавни граници
Условия за туризъм: липсва туристическа база и маркировка
Условия за воден спорт: р. Ломнишка

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.