Не се отказвай от катеренето

Има толкова много ползи

0
 

Сподели

Shares
Rocklands, Южна Африка
снимка; red bull content pool/ Нико Серия в Rocklands, Южна Африка

Този път, вместо да ти дадем представа за рисковете, които могат да те откажат от практикуване на спорта, ще ти дадем причините, заради които трябва да отидеш на първия си урок по катерене още утре. Спортът е един от набиращите най-голяма популярност през последните години (наред с други като бягането, например), а всички практикуващи се съгласяват с твърдението, че е повече от пристрастяващ. Защо?

Катеренето е комбинация от кардио и силови упражнения в едно

Както всяка физическа активност, така и катеренето помага на тялото ни да се тонизира и да влезне във форма. Едно от най-големите предимства на спорта е, че по време на тренировка се натоварват едновременно няколко различни мускулни групи в горната и долната част на тялото. На практика, за да се „отблъснем“ нагоре, използваме почти цялата горна част на тялото, а за да запазим баланс използваме долната част на тялото, което развива мускулите на краката. Рядко споменавано, но вярно е, че по време на катерене тялото ни извършва и кардио упражнения – пулсът се покачва, а тялото ни изразходва енергията, която би му била необходима и по време на бягане или изкачване на стълби, например. За никого не е тайна, че катеренето подобрява силата на захвата – нещо, което можем да постигнем с малко други спортове.

Все пак имайте предвид: катеренето е свързано с различни видове травми и макар паданията често да са най-сериозната предпоставка, често катерачите се боят най-много от различни травми на пръстите на ръцете. Важно е да потърсим медицинска помощ дори при най-малките проблеми и съмнения за травма в областта, защото често нараняванията, които не бъдат лекувани, могат да доведат до прекратяване на възможността ни да практикуваме спорта.

Катерене
Снимка: mpora.com

Катеренето подобрява гъвкавостта на тялото
По време на катерачна тренировка, тялото ни е „принудено“ да се справя с много различни типове движения. Обикновено хватките, за които катерачите трябва да се захванат с ръце, или върху които трябва да стъпят, изискват пресягане и изпълняване на далечни движения, които рядко изпълняваме в ежедневието или по време на други активности. Тези движения подобряват кръвообращението и гъвкавостта на мускулите, което пък ги прави по-тонизирани и здрави.

Имайте предвид: за да се предпазим от травми, свързани с разтежения, е важно винаги да загряваме преди катерене. Освен това е добре да правим отделни упражнения за стречинг извън катерачната тренировка.

Подобрява работата на ума
Когато изкачиш даден катерачен маршрут, ти всъщност си разрешил серия от „проблеми“. По време на катерене работи не само тялото ни, но и ума, защото в повечето случаи катерачът трябва да преценява всяка своя стъпка/хватка и най-правилният начин за изпълнението ѝ. Катеренето подобрява уменията за решаване на проблеми, правилната оценка на собствените умения и възможността да изпълняваме няколко задачи едновременно.

Катерене
Снимка: mountaineering.ie

Освобождава стреса
Както повечето физически активности, така и катеренето ни помага да се справим със стреса. По време на практикуване се увеличават нивата на норепинефрин в тялото – невротрансмитер, който понижава нивата на стрес, а освен това, ако практикуваме катерене на открито, а не в зала – си набавяме витамин D, който освен всичко останало, също повишава жизнения ни тонус. Изпълнявайки даден маршрут пък, и развивайки уменията си в спорта, добиваме повече самоувереност и в други сфери от ежедневието – от много голяма важност, за да се чувстваме добре със себе си.

Предотвратява риска от различни заболявания
Благодарение на движенията, които извършваме, практикувайки спорта, катеренето намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Освен това чрез катерене можем да се застраховаме срещу високо кръвно налягане, високи нива на холестерол, а в някои случаи – диабет.

Имайте предвид: понякога при катерене в зала можем да станем „жертва“ на домашния прах и причиняваните от него алергии. Причинители на алергии, свързани с прах, са акарите (микрокърлежи), които най-често се откриват в зоните на помещението с по-голяма влажност. Освен да подберем добре поддържана зала, при по-сериозни случаи и ако сме предразположени към алергии, можем да потърсим помощ от алерголог и да се доверим на някои от медицинските средства за справяне с алергии, предлагани на пазара.

Катерене, Калимнос
Снимка: Nathan Welton

Помага да се справим със страховете
Ако изпитвате страх от високо или падане, катеренето е един от най-добрите начини да го преодолеете, като установите, че можете да се справите с предизвикателството да бъдете нависоко (още повече, че в края на маршрута често има спираща дъха гледка). Освен това, чрез катеренето можем да преборим страховете от провал и страхът от невъзможност за взимане на правилни решения.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.