ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Земенска планина

0
 

Сподели

Shares

Логично Земенска планина се издига над град Земен. Неголямата река Брестница е успяла да изсече в снагата й дълбока долина. На север от каньона се намира по-масивната част на планината, която се отличава с широки, окарстени била. Тук се намира най-високият връх – Силни връх (1245 м). Южният дял е съвсем различен – полегат и залесен с овощни градини.

Земенска планина

Земенска планина е скрила вековна дъбова гора, разположена в местността Св. Петър. Тя е дом и на редки дървета и растения – див бадем, воден габър, брекина, червено лале. Река Струма прорязва също планината, успоредно на дължината й, в източния й край. Оформилото се ждрело разкрива невероятни скални форми. Сред тях най-впечатляващи са Земенските скали (скални прегради), скалата Сарая и водопад Полска Скакавица (около 50 м). Навремето долината е приютявала средновековна крепост Землънград.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Долината на р. Струма може да бъде разгледана с влак на път за Македония, тъй като през нея преминава част от ж.п. линията София-Кюстендил-Гюешево. За туристически преходи до билото на планината, най-добрият изходен пункт е село Ръждавица. От селото се тръгва в северозападна посока, към село Полска Скакавица и след това към село Злогош. Оттам се продължава в източна посока, към връх Силни връх и след това към връх Тичак. В южна посока от върха тръгва черен път, който слиза до град Земен.

Земенска планина
Земенска планина, водопад Полска скакавица

ЗЕМЕНСКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: Силни връх, 1245 м
Природна забележителност: Земенски скали, водопад Полска Скакавица, вековна дъбова гора
Условия за туризъм: черен път до върха; безводна планина; липсва туристическа база и маркировка
Водоизточници: р. Брестница, р. Струма

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.