Маршрути виа ферата в България

3
 

Сподели

Shares

България е една от многобройните държави, в които има изградени ставащите все по-популярни маршрути виа ферата. Ако имате желание да пробвате нещо подобно и да тествате възможностите си, можете да го направите на някоя от седемте системи от съоръжения, изградени на територията на цялата страна.

Виа ферата Мальовица:

Маршрутът е изграден през 2010 г. и се състои от две части. Първата е със средна трудност, а втората за добре подготвени катерачи. Препоръчително е да се предприемат изкачвания в летните месеци, тъй като районът е лавиноопасен през зимата. Ако нямате необходимата екипировка, можете да я наемете от намиращата се в близост хижа Мальовица.

Виа ферата Мальовица
Снимка: http://www.verticalworld.net

Виа ферата Харамийската пещера:

Маршрутът се намира близо до село Триград, област Девин. Любителите на приключенията имат възможност да се изкачат по 40 метра железни стъпала и парапет, които ще ги отведат до площадка, на която могат да наблюдават рядко срещани птици.

Виа ферата Харамийската пещера
Снимка: Опознай.bg

Виа ферата Голубовица 2:

Един от седемте маршрути виа ферата е изграден близо до пещера Голубовица 2, която се намира до село Кошница, община Смолян.

Виа ферата Голубовица
Снимка: http://divirodopi.eu

Виа ферата Екопътека Невястата:

Железният път е изграден на територията на екопътека „Невястата“, област Смолян. Почитателите на силните усещания освен, че могат да минат по двата маршрута виа ферата, имат възможност и да се катерят на изкуствената стена, която е също е изградена на територията на екопътеката.

Виа ферата Невястата
Снимка: http://www.detskilageri.com/

Виа ферата Ракитово:

Виа ферата, въжена градина и екопарк са основните атракции, които привличат приключенци от цялата страна в Ракитово. Железен мост и желязна стълба са съоръженията, които са изградени, за да улеснят преминаването на маршрута. Ако ви предстои преминаване по маршрут виа ферата за първи път и не разполагате с необходимата екипировка, можете да я наемете на място.

Снимка: Опознай.bg

Виа ферата Ледницата:

Маршрутът се намира в близост до село Брестница. Изградени са метални въжета, парапети, стълби и мостове, които позволяват достъпа до скали, които са били предизвикателство и за най-добрите в скалното катерене. Маршрутите са с три степени на трудност.

Виа ферата Ледницата
Снимка: http://marshruti.com

Виа ферата край Дряновския манастир:

Маршрутът, който започва от Дряновския манастир, е с първа степен на трудност. Каменна и желязна стълба ще ви отведат до руините на крепост. За да достигнете до там, ще минете покрай ЖП линията, местността „Синия вир“ и след това над ЖП линията. Трасето е добре маркирано.

Снимка: http://www.turizamiotdih.com

Виа ферата Енинско ждрело:

Намира се в едноименния каньон в непосредствена близост до с. Енина, Казанлъшко.На мястото е открит отдавна съществуващ маркиран алпийски маршрут, ав периода 2011-2013 г. са екипирани нови маршрути, които се ползват активно за спортни цели.

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Информацията за „Виа ферата Голубовица“, цитирам автора, е неточна. Голубовица е водна пещера, преминава се с лодка, гащеризон, ботуши. Виа фератата няма нищо общо с нея, освен че също е в района на Гарга дере, повече инфо на http://www.hodih.com/via.html
    Сп. 360 да си проверява източниците

  2. Има още една виа ферата, за която явно не знаете.
    Виа ферата Енинско ждрело се намира в едноименния каньон в непосредствена близост до с. Енина, Казанлъшко. Тя е и една от най-дългите в България след виа ферата Мальовица.

    Ето и клип от изграждането на съоражението:
    https://youtu.be/-L1VUS8IcFQ

  3. Благодарим ви, ще я добавим в материала :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.