ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Стъргач планина

0
 

Сподели

Shares

По-голямата част от планината Стъргач се намира на гръцка земя. Там се издига и най-високият й връх – Странгац (Кулата), достигащ 1270 м. Това прави планината значително по-ниска от нейната съседка Славянка.

Стъргач е разположена южно от град Гоце Делчев, на разстояние от 15-20 км. Сред местното население е позната с името Пъзлака. Голяма част от планината представлява планинско плато, разположено на 800-1000 м н в. Най-високата точка на българска територия е Асанов връх, 1218 м. Изходни точки за изкачването му могат да бъдат селата Нова Ловча и Илинден. В планината няма хижи или туристическа маркировка. Стъргач е едно от малкото места, където расте пурпурночервено диво лале.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Стъргач

СТЪРГАЧ ПЛАНИНА

Първенец на планината: Асанов връх, 1218 м
Природни забележителност: пурпурночервено, диво лале
Условия за туризъм: погранична планина, безводна планина, липсва туристическа база и маркировка

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.