ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Вискяр планина

0
 

Сподели

Shares

Вискяр планина е западна съседка на Люлин планина и сходна по големина с нея. Издига се в северния край на град Брезник и има разнообразен релеф – повечето била са заоблени, само в района на връх Високата могила (1048 м) склоновете са наистина стръмни. Именно там е разположено село Расник, познато с подходящите условия за парапланеризъм в околността му. Най-високият връх, Мечи камък (1077 м), се извисява над Брезник. До него може да се направи вело поход по черен път, който свързва селата Ракита и Арзан.

Вискяр планина

Над село Гълабовци, в местността Петлюка, се издигат високи варовикови скали, които биха били идеален катерачен обект, ако бъдат разработени.

Югозападно от основното било на Вискяр и над язовир „Красава“ се издига самостоятелно възвишение, познато като Гребен планина. Оттук минава една от най-живописните разходки в района, заради хубавата гора и голямата обзорност на хълма.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България са тук

В подножието на Рида се намира село Расава, което е начална точка за вело преход към северните части на Вискяр. Въпросният маршрут минава през селата Горно село, Дреатин, Начево, Ялботина, Чеканец и Брусник. Единствената хижа в планината се намира над град Брезник, а по планинските пътеки се срещат само остатъци от туристическа маркировка.

ВИСКЯР ПЛАНИНА

Първенец на планината: Мечи камък, 1077 м
Природни забележителности: скални образувания в м. Петлюка
Условия за туризъм: частична маркировка, една хижа
Условия за воден спорт: яз. „Красава“
Условия за парапланеризъм: с. Расник

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.