ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Пирин планина

Сподели

Shares

Пирин планина може да напомня по много неща на Рила – по размер, форма, височина и релеф, но това, което визуално доста я отличава, е цветът на изграждащата я скала. Онази внушителна редица от остри скални пирамиди – в чиято група и първенецът Вихрен, е издигната по изключение от мрамор, а не от така разпространените в останалата част на планината, и в Рила, гранитни скали.

Пирин Кончето
снимка: wikipedia/
Кончето в Пирин планина

Между вихренските върхове са разположени дълбоки ледникови циркуси и много планински езера, част от които под специална защита от резервата „Баюви дупки“. И все пак гранитните масиви, като Тодорин връх, Каменица, Полежан или Газей изостават само с малко в сравнение с красотата на мраморните форми.

Пирин
Пирин

Така остър и монументален е само обширният северен дял на планината – южните части на Пирин са ниски и обли и са покрити с гори. Връх Вихрен е алпийски обект, но само за най-подготвените алпинисти. По-достъпни предизвикателства, вече в сферата на планинарството, могат да бъдат траверсите на скалните ръбове Стъпалата, Средоноса и Котешкия рид. В района вървят и масови туристически пътеки, които отвеждат към далечни части на планината – хижите Синаница, Яворов, Пирин. Тези дълги дистанции се покриват от бегачите в състезанията „Pirin Ultra“, „Pirin Skyrun“, „“Пирин рън“.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Пирин планина
снимка: Виктор Селиктар/ Върховете Дженгал и Момин двор

Пиринските езера са по-малко на брой от тези на Рила. Интерсното е, почти всичките са разположени по североизточните склонове, над 2000 м н. в. и имат снежно подхранване. Поповото езеро е най-голямото и дълбокото. От покрайнините на северния дял, и по-точно хижа Пирин, може да се направи изкачване до прохода Железни врата, от където може да се продължи към въпросното езеро и след това към хижа Безбог. Хижата се намира над град Добринище, откъдето пък могат да се предприемат преходи с велосипед, по асфалтиран път и с живописни гледки, до село Брезница. В района се намират Брезнишките езера, малко по-неизвестни, но също много красиви. Да не забравяме и голямата курортна локация – Банско, разгърната под импозантния Тодорин връх. Курортът крие разнообразни възможности за спорт, включително спортно и алпийско катерене и парапланеризъм.

Пирин
Пирин

Връх Ореляк и Добро поле са общо взето малкото най-интересни неща, които обхваща, така разграничавания, Среден Пирин. От върха могат да се осъществят полети с парапланер над красивите въртопи на окарстеното плато. От дясната страна на планината е разположен град Гоце Делчев, където е изграден байк парк. Над града се намира хижа Попови ливади, единствената в района. В подножието на западните склонове и още по на юг (Южен Пирин) е Мелник, със забележителните Мелнишки пирамиди. Посещението им може да бъде отново на колело, по маршрута – Сандански, хижа Беговица, село Рожен и град Мелник. Двата дяла могат да бъдат прекосени с пешеходен преход – от хижа Пирин, през село Сугарево до град Мелник.

Пирин планина
снимка: Карта на Пирин

ПИРИН

ДЯЛОВЕ:
1. СЕВЕРЕН ПИРИН
Първенец: връх Вихрен – 2914 м
Πриродни забележителности: мраморни, пирамидиални върхове
Локации за парапланеризъм: Банско, м. Безбог, вр. Ореляк
Локации за катерене: вр. Вихрен (алпийско), Тодорин връх, местност Чалин валог
Локации за колоездене: байк парк Благоевград, байк парк Гоце Делчев, тур Сандански-Мелник
Спортни събития: „Пирин рън“, „Pirin Skyrun“, „Pirin Ultra“
2. СРЕДЕН ПИРИН
Първенец: връх Ореляк – 2099 м
Πриродни забележителности: карстово плато Добро поле
3. ЮЖЕН ПИРИН
Първенец: връх Свещеник – 1975 м
Πриродни забележителности: Мелнишки пирамиди

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.