Виа ферата за начинаещи

0
 

Сподели

Shares

Скалното катерене е спорт, който изисква много време, усилия и търпение. Ако нямате тази подготовка, но все пак имате желание да преодолявате труднодостъпни скални терени, има алтернативен начин да го направите – Via Ferrata (в превод: железният път). Изградена система от метални въжета, стълби и парапети ще ви помогне да се изкатерите нагоре по скалата и да достигнете крайната си цел.
Съществуват различни маршрути подходящи за всеки тип хора – от най-отдадените на катеренето до любителите на природата, които са начинаещи или никога не са се сблъсквали с този спорт.

Via Ferrata - Железният път

Историята на първата виа ферата датира от Първата световна война. Съоръженията са изградени в Доломитите, за да улеснят преминаването на войските през труднодостъпните скални терени. След това изграждането на подобни маршрути става все по-популярно. Днес има изградени маршртути виа ферата в много държави в Европа, включително и България.

Ако се впускате за първи път в подобно приключение, имайте предвид екипировката, от която се нуждаете, за да си осигурите безопасно преминаване.

Съществуват комплекти, специално предназначени за виа ферата. Състоят се от карабинери, ремъци, система за абсорбиране на енергията и примка за прикрепяне. За да влезе подобен комплект в употреба, трябва да имате и седалка. На нея трябва да поставите примката за прикрепяне. На другия край на комплекта са двата карабинера, които трябва да закачите на стоманеното въже, което ще ви помогне да преминете маршрута.

Комплект за виа ферата
Снимка: flickr.com

Каската е задължителна във всеки един случай, независимо дали сте начинаещ или не, тъй като много често се срещат ронливи скални обекти. Не е необходимо обувките, които носите да са специално изработени за виа ферата, но е препоръчително да са подходящи за планински терен. Носете със себе си и ръкавици.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: 5 главозамайващи маршрута виа ферата

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.