Диво къмпингуване в Европа. Възможно ли е и къде?

2
 

Сподели

Shares

Ако сте любители на къмпингуването, със сигурност сте се чудили възможно ли е да се къмпингува диво в Европа и къде. Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Всичко зависи от законите на дадената страна и до колко се спазват. Пример за строга забрана е Швейцария, където глобата, ако те хванат, е 10 000 евро.

Диво къмпингуване
Снимка: Ира Кюрпанова

В България, както знаем, дивото къмпингуване е забранено в Националните паркове и Резерватите, но тук за радост, или съжаление, почти няма кой да следи за „нарушителите“. Най-голяма вероятност да бъдете глобени има в пограничните райони, където гранична полиция следи зорко за нарушители.

Гърция

В Гърция не можете да разпънете палатка където ви хрумне – дивото къмпингуване е забранено, а глобите започват от 150 евро и стигат до затвор, ако запалите огън или подпалите гората.

Франция

Официално къмпирането в дивото не е разрешено, но Франция е една от страните, в която ако разговаряш със собственика на земята или не разпънеш в близост до път, или посещаван туристически обект, най-вероятно няма да имаш никакви проблеми. Важно правило е палатката да се разпъва след 19 часа и да се събере около 8-9 часа сутринта. Не палете огън! Тези съвети могат да се приложат и в някои части на Австрийските Алпи.

Диво къмпингуване
Снимка: Ира Кюрпанова

Норвегия

Законът в Норвегия прави разграничение между култивирани и необработваеми земи. Изненадващото е, че е абсолютно право на всеки да разпъне палатка в необработваемите земи, но в култивираните е забранено (ферми, ниви, парцели около къщи и бунгала). Задължително е да пазите място, на което сте и да го оставите непокътнато. Ако искате да се попечете на среднощно слънце, може да посетите архипелагът Лофотен, който се намира в арктическия кръг.

Испания

Най-важното правило за Испания е: ПАЗЕТЕ ОТ ПОЖАРИ!!!! Къмпингуването сред природата се толерира, но трябва да сте изключително предпазливи, за да не причините пожар. Ако сте доброжелателен къмпингар, без да създавате проблеми, можете да бивакувате на дивите плажовете, които са далече от туристически райони, военни зони и платени къмпинги. Дори в Национален парк Сиера Невада е позволено да се къмпира, но има няколко правила, които ще ви се наложи да спазвате: палатките се разпъват час след залез слънце, събират се до час след изгрева. Не можете да къпмирате под 1 6000 м надморска височина, на по-малко разстояние от 500 м от служителите на парка, и на по-малко от 1 000 метра от асфалтиран път. Ако е възможно, е добре да имате писмено разрешение от служителите на парка.

Исландия

Няма да повярвате, но дивото къмпингуване в Исландия е разрешено! И все пак отново има правила: разпъват се не повече от три палатки, оставате на едно място само една нощ и без да си личи, че сте били там и разбира се, да няма ясни знаци, че мястото ви не е там. Най-добрият начин да разгледате Исландия е да наемете кола, да вземете палатка и да потеглите по околовръстното шосе (1 300 км), което върви по периферията на острова.

Диво къмпингуване
Снимка: Ира Кюрпанова

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. и е важно да не усерете пейзажа буквално като на Иракли или Кара дере…

  2. „Не можете да къпмирате под 1 6000 м надморска височина“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.