ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Милевска планина

Сподели

Shares

В западна България, на сравнително малка територия, югозападно от София, се намира физико-географската област Краище, представляваща сложна мозайка от средновисоки планини и междупланински долини. На територията могат да се преброят общо 23 отделни планински възвишения, характерни със собствения си отличителен релеф и природен пейзаж. В следващия текст ви представяме Милевска планина.

Милевска планина
снимка: wikipedia/ Милевска планина

Планината е свообразно продължение на най-високата планина в района на Краище – Кървав камък, и на западната държавна граница. Нейният най-висок връх е едва с четири метра по-нисък от първенеца на Кървав камък, връх Било. Подобно на близката си съседка, от билото на Милевска планина вървят перпендикулярно многобройни странични ридове.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Най-високият връх на Милевска планина носи едноименно име и е висок 1733 м и се издига в самия край на планината, южният. Популярният маршрут за изкачването му минава през селата Метохия и Побит камък. Второто е едно от поне трите села в България, които носят това име, но пък в случая най-високо разположеното изобщо в страната ни, на 1380 м н.в. На един километър преди върха се намира туристически заслон и чешма с течаща, планинска вода.

чешмата под вр. Милевец
снимка: planinitenabulgaria.blog.bg/ Чешма до заслона под вр. Милевец, изградена от майстора на чешми Асен Джокин

До връх Милевец стига черен път и съответно върхът може да се достигне с велосипед. Начална точка на подобен преход може да бъде село Трекляно, откъдето се продължава през селата Средорек, Метохия, Побит камък, до достигане на първенеца на планината.

В северното подножие на планината се намира село Драгойчинци, от който може да се предприеме алтернативен пешеходен маршрут.

МИЛЕВСКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: връх Милевец, 1733 м
Πриродни забележителности: Побит камък, едно от най-високите села
Условия за туризъм: погранична планина, липсва туристическа маркировка, липсват хижи, на разположение е един заслон под връх Милевец

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.