ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Еловишка планина

Сподели

Shares

В западна България, на сравнително малка територия, югозападно от София, се намира физико-географската област Краище, представляваща сложна мозайка от средновисоки планини и междупланински долини. На територията могат да се преброят общо 23 отделни планински възвишения, характерни със собствения си отличителен релеф и природен пейзаж. В следващия текст ви представяме Еловишка планина.

Еловишка планина
снимка: wikipedia/Еловишка планина

Планината е разположена южно от град Трън и е сравнително малка по площ. Кръстена е на едно от селата, разполжени в склоновете й, село Еловица. Най-високият връх е връх Плоча, (1329 м), разположен в крайните южни части на планината. На север се намира връх Златарица (1086 м) и делът от планината, наричан по името на местното село Лешниково. От билото на Еловишка планина се разкрива прекрасна гледка към Трънската котловина, Руй планина и близките такива в Република Сърбия. В планината е разположен един язовир – „Ярловци“.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Добри изходни пунктове за изкачване на планината са селата Горочевци (Горочевица) и Еловица. От село Горочевци има маркирана пътека до върх Плоча и преходът по нея продължава около 3 км. За изненада на пристигащите на върха, връх Плоча не е заравнен, нито гол – покрит е с иглолистна гора. Ако от върха се продължи в северозападна посока, може да се достигне връх Койна чука. Оттам, движейки се в посока север и в последствие североизток, се достига село Еловица. В негова близост се намира интересна пещера – малко по размер, но криеща красиви, пещерни образования.
От първенеца може да се слезе и в друга посока. При това положение се тръгва в североизточна посока, която води към връх Шумие (1227 м). В края на маршрута се излиза при село Мрамор.

Името на връх Златарица е свързано с историята, че от римляните вадяли някога от това възвишение най-чисто злато. В района на град Трън се намират залежи на злато, които се развиват и днес. Всъщност връх Златарица е едно от малкото места с добра обзорна гледка в Еловишка планина. Изкачването му може да бъде осъществено от село Радово, с преминаване през село Студен извор. По-голяма част от прехода преминава по ясна пътека в борова гора.

Като изключим пътеката от село Горочевица до връх Плоча, изградена на лична самоинициатива, в Еловишка планина няма туристическа маркировка. Село Горочевци се развива в последните години и вече предлага на туристите леглова база. То може да бъде лесно достигнато, както от град Трън, така и от град Земен.

ЕЛОВИШКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: връх Плоча – 1329 м
Πриродни забележителности: пещерни образования при село Еловица
Условия за туризъм: липсва туристическа база и маркировка
Условия за водни спортове: яз. „Ярловци“

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.