ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Любаш планина

Сподели

Shares

В западна България, на сравнително малка територия, югозападно от София, се намира физико-географската област Краище, представляваща сложна мозайка от средновисоки планини и междупланински долини. На територията могат да се преброят общо 23 отделни планински възвишения, характерни със свой, отличителен релеф и природен пейзаж. В следващия материал ви представяме Любаш планина.

Любаш планина
снимка: Виктор Селиктар/
Любаш планина, погледната от съседката й Стража

Планината е част от групата малки, варовикови масиви, разположени югоизточно от Трънско и отличаващи се с множество карстови форми. Любаш е популярна с обширното си заравнено било на име Любаша, под което се редят високи скални венци. Погледнати отдалече, тези склонове напомнят грамадна, древна, каменна стена. Най-високият връх носи имената Момин двор и Любаш и е висок 1399 м.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Цялата територия на планината попада в мрежата от защитени зони на Натура 2000 по Директивата за местоообитанията.

До основната, монолитна част на планината се намират няколко ниски, самостоятелни възвишения, наподобяващи могили и носещи различни имена, според селата, разположени в подножието им. Най-висока сред тях е Ребърска могила (908 м), която е популярно място за полети с парапланер.

Село Ребро е също една добра изходна точка за изкачване на връх Момин двор. Друг вариант е да се избере за начална точка село Кривонос, намиращо се в западното подножие на планината.

ЛЮБАШ ПЛАНИНА

Първенец на планината: връх Момин двор – 1399 м
Πриродни забележителности: карстово плато Любаша
Условия за туризъм: липсва туристическа база и маркировка
Условия за парапланеризъм: Ребърска могила

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.