ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Ездимирска планина

0
 

Сподели

Shares

Ездимирска планина е една от най-малките в България и се издига близо до град Трън, пред планините Руй и Завалска, които оформят известното ждрело. Пейзажът в Ездемирска планина е сходен, скалният състав е варовиков и планината е силно окарстена. Името „Ездимирска“ идва от едноименно село, разположено в полите й, но планината е позната и под интересното име Чуката. Най-впечатляващият район от планината е ждрелото на река Ябланица, което тя споделя с Завалска планина.

Втората река, която протича в подножието на планината е Велиновска и тя отделя Ездимирска от Стража планина. Като изключим тези две реки, Ездимирска планина е съвсем безводна, а също и доста обезлесена. В миналото е била покрита с дъбови гори, които в последствие са били изсечени и в някои части на тяхно място са били засадени горски пространства от черен бор. В момента най-разпространената растителност в планината са тревните формации. По долината на река Велиновска се намира единствената гора във фаза на старост.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Ездимирска планина
снимка: wikipedia/Ездимирска планина

Територията на Ездимирска планина допълва защитена зона „Руй“ (планина) в мрежата на Натура 2000, заедно с близките, малки планини Стража и Любаш. Районът е защитен и по двете дефиниращи директиви – на птиците и на местоообитанията. Той се обитава от 52 вида птици, а сред бозайниците впечатляващо е присъствието на риса.

На територията на планината се открояват няколко обособени върха – Големи връх, Голяма иверка и Чарчалят, първият от които е първенец и се откроява с куполовидна форма и карстов релеф. Големи връх е отдалечен на по-малко от километър от село Ездимирци и се достига чрез стръмно, пряко изкачване директно към билото. Другите две села в планината са Филиповци и Велиново, които също могат да бъдат изходни точки за туристически преходи. Пътеките, които тръгват от селата, нямат маркировка. В планината няма изградени хижи.

ЕЗДИМИРСКА ПЛАНИНА

Първенец на планината: вр. Големи връх, 1216 м
Πриродни забележителности: Ябланишко ждрело
Условия за туризъм: липсва туристическа база и маркировка, безводна планина
Водоизточници: р. Ябланица, р. Велиновска

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.
Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.