Не стопирай доброто къмпинг прекарване

0
 

Сподели

Shares
Къмпинг на плажа
Снимка:visitnc

Чакал си го цяла година. Синьото лято. Да дойдат дните му безкрайни и нощите, в които бризът охлажда загорялата ти от слънцето кожа. Да стане време за сърф, за скачане от скали, каяци във всякакви води, гмуркане в лазурни морета и подводни пещери… Още през март си направил плана за лятната отпуска – две седмици, едната в планината (тази година ще обиколиш Родопите, защото от дете не си бил сред мистиката им), другата на ония таен плаж, който е известен само на тебе, тайфата и довереното ти лице от Синеморец. Просто не се сещаш какво може да се обърка тази година, нищо не може да спре доброто прекарване.

Ние обаче сме тук, даваме ти 360-градусов поглед върху нещата, който в случая включва и онова, което може да провали къмпинг ваканцията ти и рязко да спре ентусиазма ти от ваканцията сред природата. Нали не смяташе да спиш по хотели и къщи за гости това лято?

Повредена екипировка

sleepingbag
Снимка: Packpaddle

Всичко е подредено – палатката, спалния чувал, шалтето, взел си си и бивак сак. Имаш газово котлонче, мултифункционален инструмент и всичко, което би ти потрябвало в къмпинга или по време на прехода. Провери ли обаче дали всичко е в изправност, преди да тръгнеш?

Една от най-големите грешки, които можеш да допуснеш и които могат да провалят къмпинг ваканцията, колкото и добре да е планирана, е да не провериш състоянието на принадлежностите си, дори да си сигурен, че всичко е наред след последното им използване. Същата грешка е да не тестваш новата си екипировка преди първото ѝ използване. Важно е да помниш, че спалните чували например трябва да съхраняваш в разгънато положение (а не в сакчето за пренасяне), защото в противен случай пълнежът им може да се сбие и/или концентрира само в единия край, което значително понижава характеристиките им. За да не изпадаш в неприятни ситуации, провери и палатката си – дори да има малки дупчици или щети по нея, те могат лесно и бързо да бъдат поправени в домашни условия. А за всеки случай, е добре винаги да носиш със себе си комплект за дребни поправки: мембранни лепенки, самозалепващи се лепенки (adhesive patch), игла и конец, тиксо, въженце, паракорд.

Помисли и за това: освен, че трябва да съхраняваш правилно екипировката си, за да ти служи вярно дълги години, трябва и да се грижиш за нея като я почистваш и проветряваш. Рядко се замисляме за това, но акарите – едни от най-честите причинители на алергии, живеят във възглавниците, матраците, завивките, а наред с тях и в чувалите и шалтетата. Ако си предразположен към алергии, почиствай екипировката си грижливо (като спазваш инструкциите на етикета) и помисли да вземеш със себе си по време на къмпинг медицинско средство за потискане симптомите на алергия, за да не стане така, че сълзящите очи, кихането и сърбежът да провалят ваканцията.

Наранявания и… стомашни разстройства

Backpacking
Снимка: .menstrait

Ако нещо може наистина да съсипе къмпинга, разходката сред природата, плановете за активности на открито, то това са проблемите от физическо естество. Няма по-малко неприятни или по-лесно преодоляващи се – когато нещо боли, нищо друго няма значение, когато нещо с тялото ти не е наред, няма значение колко красиво е наоколо.

За съжаление, никой не може да предвиди травмите, просто защото те могат да бъдат от най-различно естество. Все пак, за да минимизираш риска, винаги се информирай за това, което ти предстои – разпитай, прочети повече за планинския маршрут, по който ще преминеш по пътя до хижата или локацията за бивакуване и се увери, че можеш да се справиш и че ще бъдеш правилно екипиран. Не си позволявай да тръгваш в планината с обувки, предназначени за плажа, например и не надценявай възможностите си. Поинтересувай се за естеството на активността, която ще изпълняваш и ако ти е за първи път, не се притеснявай да се посъветваш с инструктора си за съвети за безопасност (и слушай внимателно всеки път, когато стане въпрос за това. Първите уроци от всеки нов курс обикновено не са най-вълнуващите, но пък са изключително важни).

Избягвай да се храниш от съмнителни „заведения“. Особено ако къмпингуваш на морето, вероятността да попаднеш на нечиста храна, е сравнително голяма. Обикновено местните, барманите, собствениците на къмпинги и/или хората, които прекарват повече време на избраната локация, най-точно могат да ти посочат от къде е добре и откъде не да се храниш.

Избрал си си малък плаж, далеч от големите градове и шумните курорти. Правилно! За съжаление, морската вода край брега по българското Черноморие не веднъж е показала способността си да разболява. Естествено, за това сме виновни хората, но все пак имай едно наум къде се къпеш. Особено, ако почивката е семейна и наоколо щъкат децата, по-добре се информирай за по-закътани плажчета, далеч от големи комплекси. Мохитото можеш да си го приготвиш предварително и се побира в термос.

Чай на плажа

Не забравяй да провериш аптечката, преди да тръгнеш! Дори малки наранявания като порязвания и ожулвания (все пак, не тичай по тези скали!) могат да ти развалят настроението. Носи лепенки (многоцветните подобряват детското настроение, проверено е), бинт и/или марля, средство за дезинфекция на рани, лек срещу висока температура, гадене и повръщане.

Малко помощ от природата: пърхутката върши идеална работа да спре малко кръв, а чаят от джоджен може да облекчи гаденето и повръщането.

Комарите!

Комар
Снимка: gartenwelt.de

Или по-известни като най-досадните-същества-във-вселената, тези малки (добре де, понякога не чак толкова малки) двукрили насекоми могат да раздразнят нервите и на най-железния къмпингар. Освен, че с жуженето си могат да прекъснат иначе така жадувания сън под небосвода, ухапването им може да доведе до кожни алергии. За да не се налага посред нощ да местите лагера на място, за което предполагате, че няма да има чак толкова много комари, предвидете възможната им поява предварително. Ако няма как да бъдат избегнати, към аптечката прибавете репелент срещу ухапвания и медикамент срещу симптоми на алергии.

Знаете ли, че: комарите предпочитат да вечерят най-вече с кръв от нулевата група, последвана от група А. Освен това предпочитат „топли коктейли“, така че ако току-що се връщате от активност с надеждата да си починете край палатката, сте потенциална жертва – кръвта ви, повишила температурата си вследствие на спорта, е неустоима за кръвопийците.

Близки срещи от животински вид

Мечка
Снимка: theactivetimes.com

Тук ще бъдем кратки, с надеждата кратки да бъдат срещите ти с всякакви диви животинки, а по-добре изобщо да ги няма. Спазвай простото правило да държиш храната си на прилично разстояние от палатката (минимум 100 метра), когато си съвсем в дивото (можеш да я качиш на дърво, да я затвориш в кутии, които също да поставиш извън зоната за къмпингуване) и да я поставяш в определените за това места в уредените къмпинги (дори да няма мечки, гладни лисици и други хищници наблизо, котките, безпризорните кучета, сладките катерички и други гризачи също могат да унищожат запасите ти от храна, така че използвай хладилниците в къмпинга и кухненските помещения).

Помисли за това: тоалетните ти принадлежности, като сапун и паста за зъби, също могат да привлекат някои животни, така че съхранявай и тях извън палатката си. Ако си близо до превозното си средство, най-добре ги остави на съхранение в него.

Ако лятото внезапно си отиде

Дъжд, къмпинг

Признаваме, това е най-големият ни страх. За съжаление, капризите на времето не се влияят от метеорологичните прогнози и понякога вместо слънце, вятър и перфекти условия за любимия ни летен спорт, получаваме дъжд, гръмотевични бури и по-скоро есенни температури. Понеже няма какво много да направим, ако времето веднъж се развали, е по-добре предварително да помислим за план Б, ако времето се развали, така че да не съжаляваме прекалено много, че сме изгубили ден или два от ваканцията си. В същата връзка и особено, ако къмпингуваме диво, добре е предварително да проверим водоустойчивостта на екипировката си. Помнете, че нито една материя не е напълно водонепромокаема, ако шевовете ѝ не са подлепени. В домашни условия, пък лесно можем да проверим дали водоустойчивото покритие още работи: напръскайте дрехата, чувала, палатката с вода, ако капките се стичат, всичко е наред; ако обаче попиват в тъканта, то водоустойчивият импрегнант вече не работи.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.