„Магията на Рила планина“ в Боровец

1


Дата на събитието: 30.06.2017

Сподели

Shares

Един от най-големите народни събори в страната стартира за пета поредна година в Боровец. Началото ще бъде дадено на 30-и юни (петък), а фолклорната магия ще продължи до неделя – 2-ри юли.

Съборът носи названието „Магията на Рила планина“ и по време на него ще имаме възможност да се запознаем с тайните и да се потопим в магията на българската култура и традиции – песни, автентични и сценично разработени народни танци, балкански танци, демонстрации на занаятчии от цялата страна. Конкурс за „Магична питка“, нестинарски танци и уроци по кабагайда са истински и български и карат сърцето силно да тупти.

Фолклорен фестивал в Боровец
Снимка: borovets-bg.com

„Магията на Рила планина“ ще започне да се разкрива с военния грохот на черешовото топче, символ на сила и силен дух. След това денят ще продължи с изложба на ръчно изработени произведения и демонстрации на майстори-занаятчии, художници и приложници. Вечерта ще се потопим в ритъма на гайди и тъпани и вълшебните песни на Светла Дукатева и оркестър „Орфикус“.

В събота – 1 юли, денят започва с конкурса за народни танци. В него могат да се включат всички непрофесионални формации за български народни танци и балкански танци. Ще можем да опитаме вкусни пърленки с масълце и мерудия, приготвени по стара българска рецепта в „Юнашкия тиган“ на Ангел Ангелов и да се насладим на изкуството на кулинарията с магичните питки. През целия ден ще има игри и забавления за малки и големи с награди. Финалът на вечерта ще бъде специалния концерт Пепи Христозова, Светла Дукатева и оркестър „Гергьовден“.

В неделя, 2 юли, ще продължи изложбата-базар, а гостите ще се насладят на красотата и изяществото на българската автентична носия по време на конкурса и под звуците на оркестър „Сите Българи заедно“. На обяд, по стар български обичай, организаторите са приготвили курбан за здраве и благоденствие!

Съборът се организира от Съюзът на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец“, Община Самоков, „Бороспорт“ АД и за първа година с изключителното съдействие на пътуващото читалище „Бащино огнище“.
Събитието е с адрес Стар център на Боровец, при фонтаните, входът е свободен.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Много се забавлявах на този събор. С нетърпение чакам да обяват датата за 2020-та. Някои има ли информация, кога се провежда през 2020 г.?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.