Космически стрийт скейт и извънземни трикове

0
 

Сподели

Shares

На 20-ти и 21-ви май в Барселона се проведе култовото скейт състезание SLS Nike Sb Pro Open. В света има няколко състезания от подобен тип, за които спокойно можем да кажем, че събират меката в спорта, но SLS със сигурност влиза сред първите 3. За няколко дни, Барселона се превърна в столица на световния скейтборд, а участниците в състезанието бяха най-големите имена в спорта. За мое огромно щастие, аз също бях там, благодарение на списание 360 и Monster Energy, за да проследя това невероятно събитие.

стрийт скейт
Nyjah Huston

Какво е SLS?

За тези, които не знаят, SLS или Street league of skateboarding, както се подразбира от английски, е стрийт скейтбординг състезание. Форматът стартира през 2010 година, и е създаден от едно от най-големите имена в скейтбординга – Роб Дирдек. Характерното за SLS Pro Open е, че това е състезание само за професионални скейтбордисти, при това само такива с покана. По време на самия ивент има състезание за аматьори, но то се провежда по изцяло различни правила. SLS е и състезанието с най-голям награден фонд в историята на скейтбординга.

стрийт скейт
Nyjah Huston

Другото интересно изцяло свързано с SLS, са правилата на оценяване. С появяването на лигата започва и тотално нов начин на образуването на краен резултат за рън за всеки скейтър – така наречената ISX система, или Instant Scoring Experience. Разликата между ISX и останалите системи за оценяване е, че тук се гледат всички трикове поотделно и съдиите дават своите точки за всеки трик, а при другите системи се оценява цялостния рън. Системата бързо набира популярност и се налага в по-голямата част от състезанията.
Любопитно за състезанията от стрийт лигата е, че парковете, на които карат скейтърите, са стандартизирани, и се строят от “California skateParks”.

стрийт скейт
Richard Tury

Един урок по история

Както казахме малко по-рано, създателят на стрийт лигата е не кой да е, а самият Роб Дирдек. През 2010 година на Роб му хрумва да направи “ревизия” на състезателния стрийт скейтбординг в Щатите. Не остава доволен и затова решава да създаде лига от най-високо ниво, каквато е и SLS. От 2010-та до 2014-та година форматът се провежда изцяло в Щатите, но впоследствие, след подписан договор с международната федерация, стрийт лигата напуска Континента и става международна. През първата година спирките на ивента са общо 4, като първият SLS шампион е Nyjah Huston (Element Skateboard, Monster Energy, Nike SB). Nyjah и до днес има най-много победи в SLS, което го превръща и в най-влиятелния стрийт скейтър в света в момента.

стрийт скейт
Nyjah Huston

Какво стана на SLS Nike Sb Pro Open Barcelona?

SLS се проведе на 20-ти и 21-ви май, но ние успяхме да посетим събитието още на 19-ти, когато беше определен ден за медиите, а про скейтърите започнаха да пристигат, за да се запознаят с изключителния парк Skate Agora. Трасето беше просто съвършено, като беше така проектирано, че да задоволи абсолютно всяка скейт фантазия. Силно впечатление ми направи фактът, че уредите бяха проектирани така, че да имаш достъп до всеки един от тях, която и линия да си избереш. Имаше разкошни спайнове, страхотни рейлове, боксове от световно ниво и всичко, за което може да си помечтае един скейтър.

стрийт скейт
Nyjah Huston

След като се регистрирахме, всички започнахме да чакаме с нетърпение първите про-та да се метнат да покарат. За мое огромно щастие, малко след като ние се появихме, в парка дойде и Chris Cole (Monster energy, DC Shoes, Plan B) – един абсолютно емблематичен състезател. Ако сте чели и включванията ми по време на състезанието, знаете, че дори успях да поговоря с Chris за самия ивент.

стрийт скейт
Chris Cole

Между 16 ч. и 22 ч. се проведе и квалификацията при аматьорите. Всъщност се получи много приятен следобед, защото момчетата не спираха да избухват със зверските си трикове, а атмосферата беше изключително ненатоварваща.
В събота започна да става наистина интересно. Още от сутринта про-тата бяха излезли да загреят и нещата започнаха да изгрубяват. Имаше космически неща, като от електронна игра. 360 flip to boardslide, 270 to fs boardslide, гигантски switch трикове и въобще неща, които можеш да видиш само по филмите. Цялото трасе се използваше на макс непрестанно, а арената започна да се пълни изцяло от публика.

стрийт скейт
Nyjah Huston

С появяването на шампиона Nyjah Huston (Monster Energy, Element Skateboards, Nike SB), нещата съвсем се изстреляха в космоса. Nyjah сякаш още загрявяше, но в следващия момент изскочи с гигантски nollie flip, прескачайки цялата пирамида, като накара цялата публика да стане на крака и да вика с пълно гърло. След този си трик, просто се прибра, за да почине за състезанието.

стрийт скейт
Nyjah Huston

От 14 ч. до 17:45 се проведе квалификацията при протата, за да могат да се разпределят финалните групи в неделя. Между 18 ч. и 20:30 се проведоха и финалите при аматьорите, които бяха в jam формат. Както казахме по-рано, правилата при аматьорите в SLS са различни от тези при про-тата. Дойде време за най-интересната част – неделя.

стрийт скейт
Chris Cole

В неделя събитието беше тотално разпродадено – целият парк се пръскаше по шевовете. Полуфиналите бяха насрочени за между 11 и 15 ч, а финалите за между 15:30 и 17 ч. Съдии на състезанието бяха 5 легендарни скейтъра – Daniel Lebron, Danny Wainwright, Enrique Lorenzo, Flo Marfaing и Jesus Fernandez. Беше ми изключително приятно да видя шепа от най-добрите и титулувани имена в спорта от близкото минало на едно място. Разбира се, съдийската работа бе доста трудна, заради титаничното количество трикове и най-високото ниво на каране, но момчетата си свършиха работата безупречно.
Една от атракциите в парка бяха и момичетата на Monster Energy, които, както винаги, бяха невероятни и повдигаха настроението на публиката.

стрийт скейт
Monster Girls

Финалът на SLS Nike SB Pro Open Barcelona започна по фантастичен начин. По моя преценка, успеваемоста на триковете бе над 90%, като нещата, които виждахме пред себе си, бяха абсолютно космически.
В Run секцията, Yuto Horigome (Nike SB, Blind Skateboards) разцепваше със скандални линии, които включваха 540 ollies на куотърпайпа и nollie 270 back lip на рейла. Nyjah Huston беше абсолютно непробиваем, още от първия си финален рън, който включваше изключително чист и красив backside 360 kickflip, който му спечели 8.6. Shane O’Neal (Nike SB, Primitive Skateboаrds, Thunder Trucks) направи класически за него линии и получи 8.3 и в двата си опита в секцията Run. Felipe Gustavo (Plan B, Venture Trucks, Nixon) стоеше чудесно на трасето, след тежката му контузия от миналата година, и направи чудесни рънове, които включваха tre flip nosegrinds на пейката и Nollie frontside noseslide на рейла, спечелвайки 8.6 за рън и 8.9 за втори.

стрийт скейт
Marek Zaprazny

Обикновено SLS завършва с best trick, като тази година не беше изключение.
Титаничните трикове включваха bigspin front blunt на рейла за канадеца Matt Berger (Flip Skateboards, Etnies, Monster Energy, Thunder Trucks), което му спечели 8.3 точки. Switch bigflip front board на рейла спечели 9.2 на Shane O’Neal (Nike SB, Primitive Skatebaords, Thunder Trucks). Бразилецът Kelvin Hoefler (Ricta Wheels, Qix International, Diamond Supply Co, G-shock) направи halfcab noseslide to back tail на ръба, което пък му спечели 8.8. Nyjah Huston (Element Skateboard, Monster Energy, Nike SB) избухна с blindside fakie flip над една от пейките, което съдиите наградиха с 8.8. Tiago Lemos (DC shoes, Boulevard Skateboards, Independent Trucks) пък направи нечовешки nollie inward heelflip back lip на рейла, което му даде 9.4, като това беше най-високо награденият трик. Yuto Horigome (Nike SB, Blind Skateboards) пък направи nollie 270 noseslide на големия ръб, което му отсъди 8.8 и по този начин го издигна на трето място за първото му SLS състезание.

стрийт скейт
Marek Zaprazny

Победителите:

Nyjah Huston (Element Skateboard, Monster Energy, Nike SB)– 35.0
Shane O’Neal (Nike SB, Primitive Skatebaords, Thunder Trucks) – 34.7
Yuto Horigome (Nike SB, Blind Skateboards) – 31.6
Kelvin Hoefler (Ricta Wheels, Qix International , Diamond Supply Co , G-shock) – 30.9
Tiago Lemos (DC shoes, Boulevard Skateboards, Independent Trucks) – 25.5
Dashawn Jordan (Nike SB, Diamond Suply, Thunder Trucks) – 18.9
Matt Berger (Flip Skateboards, Etnies, Monster Energy, Thunder Trucks) – 17.8
Felipe Gustavo (Plan B, Venture Trucks, Nixon) – 17.5

стрийт скейт
Nyjah Huston

Така завърши и втори кръг от SLS за тази година. Видяхме космически неща, които дори не сме си помисляли, че са възможни, и станахме свидетели на един от най-епичните кръгове на стрийт лигата въобще!
С нетърпение очакваме и другите кръгове!

Статията е част от брой ЛЯТО 2017 на Списанието. Търсете го след 3 юли в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.