Теодор Кабакчиев: Ендуро Машина

0
 

Сподели

Shares

Теодор Кабакчиев е на 19 години и тази година е абитуриент, така че тепърва му предстои да се включи в голямото състезание на живота. Но предвид факта колко трудни и оспорвани състезания вече има спечелени, сме сигурни, че и това няма да му се опре.

Теодор Кабакчиев
Red Bull Sea To Sky, снимка: Actiongraphers

Родом от Габрово, за 19-годишната си възраст Теодор вече има завидна колекция от успехи и титли на родната и световната сцена в дисциплина ендуро. Сред един от по-скорошните такива е 11-тото му място в Red Вull Sea to Sky 2016 – състезание, в което участват 219 мотоциклетисти от 24 държави, много от тях професионалисти и представители на фирмени отбори. Тедо, въпреки че е дебютант на състезанието, е един от малцината участници, успели да преминат през финалната арка, след всички предизвикателства на трасето, започващо от морето и завършващо на 2365 м надморска височина в планината Олимп.

Теодор Кабакчиев
Red Bull Sea To Sky, снимка: Actiongraphers

Тази година също е пълна с вълнуващи мото предизвикателства за Теодор. След участията му в Световния шампионат по супер ендуро, до края на сезона на Тедо му предстоят още участия в българския X-ендуро шампионат, където ще защитава трикратната си титла, както и в Балканския екстрийм ендуро шампионат. През юни Теодор се включи за пореден път и в най-оспорваното и трудно състезание „Ерзбергродео“ в Айзенерц, Австрия, което се провежда в работеща желязна мина в подножието на Алпите.

“Родеото” се провежда от 1995 година, като всяка година на старта застават близо 2000 състезатели. Само първите 100 от тях получават право за участие във финалната надпревара – Red Bull Hare Scramble. При дебюта си на Ерзбергродео през 2014 година, 16-годишният тогава Теодор успява да се класира на 75 място. Тедо участва и в следващите две издания на “родеото”, като през 2015 година успява да подобри постижението си, и да се класира на впечатляващото 28 място, а през следващата година заема челната позиция в едно от състезанията, провеждани под шапката на “родеото”- Erzbergrodeo Electric Endurocross, или ендуро с електро мотоциклети.

В плановете на Тедо за тази година се включват и още две състезания – „Red Bull Romaniacs“ в Сибиу, Румъния, и отново в „Red Bull Sea to Sky“ в Кемер, Турция.

Теодор Кабакчиев
Ezbergrodeo, снимка: Actiongraphers

Кога започна да караш?
Започнах да карам като бях на 4-5 годинки. Всичко беше несериозно и за забавление, а по състезания започнах да ходя на около десетгодишна възраст.

А какво те привлече в ендурото?
Баща ми е запален по моторите и започна да ме взема с него на мото разходки в гората. Така си прекарвахме уикендите.

Теодор Кабакчиев
King of the Hill, снимка: Actiongraphers

Разкажи ни за състезателната ти кариера досега?
През 2009 станах шампион на България в клас „Мини джуниър“, през 2012 – шампион в клас „Стандарт“, 2013 – вицешампион в най-високия клас „Про“ и от 2014 г. насам съм вече трикратен републикански шампион. През 2015 г. станах балкански шампион по хард ендуро, а през 2016 г. записах 2-ро място на Европейско в Румъния, първо място на Erzbergrodeo Electric Endurocross в Австрия и седмо място на световното в Полша.

Кое е състезанието, което няма да забравиш?
Няма да забравя световните ми участия. Напрежението е огромно и конкуренцията е жестока, но пък това поражда уникални преживявания и емоции. Може би световното в Полша – проведе се в огромна зала и беше пълна с 30 000 души.

Теодор Кабакчиев
Red Bull Romaniacs, снимка: Actiongraphers

С кое свое участие си най-много горд?
Горд съм с всички мои постижения, радвам се на всяка една победа. Международните ми участия логично са доста по-важни и когато успея да се справя добре, съм доволен.

Как се развива състезателната сцена в България според теб?
Развива се с всяка изминала година, но въпреки това конкуренция на национално ниво ми липсва. Това е чудесно, от гледна точка на това, че аз съм доста по-добър, но пък е лошо, че няма още някой като мен, защото когато някой те притиска и се чувстваш застрашен, даваш повече от себе си и точно това е начинът да се усъвършенстваме и развиваме.

Теодор Кабакчиев
King of the Hill, снимка: Actiongraphers

С какво караш?
Състезавам се с КТМ EXC 300 кубика.

Какво е най-важно, за да си добър в ендурото?
Всичко е важно – тренировките, съвместимостта с мотора, физиката, и не на последно място – мисловната дейност (без нея не може).

Теодор Кабакчиев
Six Days Crazy Job, снимка: Actiongraphers

Най-предизвикателният терен, на който си карал?
Огромна кариера за добив на желязна руда в Австрия – големи камъни, стръмни сипеи и свлачища!

Практикуваш ли други спортове?
Зимата, когато нямам възможност да карам мотор, тренирам бокс – дава ми много издръжливост и енергичност, а иначе бягам или карам колело.

Теодор Кабакчиев
Six Days Crazy Job, снимка: Actiongraphers

Как се подготвяш за състезание?
За състезание се подготвям най-добре с тренировки, гледам да карам по-често и да се натоварвам максимално. Не ползвам строга тренировъчна програма, защото завися от много фактори – дъжд, ниски температури, училище.

Имал ли си някакви по-сериозни контузии?
Много сериозни за щастие съм нямал, дано и да нямам. Имал съм 3 счупвания на краката, мускулни травми, но всички са преминавали безоперативно.

Теодор Кабакчиев
Six Days Crazy Job, снимка: Actiongraphers

Къде в България караш най-често?
В Стара планина около Габрово.

Какво ти предстои през останалата част от годината?
7-8 национални състезания, и още толкова международни. С най-голямо нетърпение чакам световния супер ендуро шампионат и желая да се представя на ниво.

Как виждаш състезателната си кариера в бъдеще?
Ясновидските ми способности все още не съм ги развил, колкото спортните. Все пак всеки спортист си мечтае за световна титла, иначе ми се вижда доста добре!

Теодор Кабакчиев

Интервюто ни с Теодор Кабакчиев е част от брой ЛЯТО 2017 на Списанието. Търсете го в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.