Пампорово Байк Фест с Росен Ковачев и Виктория Гончева

0
 

Сподели

Shares

През изминалия уикенд курорта Пампорово-Мечи чал събра на едно място най-добрите родни колоездачи и редица състезатели от чужбина. Причината беше вторият кръг от Българските даунхил серии, който освен, че беше част от Пампорово байк фест, беше включен и в календара на Международния колоездачен съюз и носеше точки за световната ранглиста.

Повече за състезанието научаваме от Росен Ковачев и Виктория Гончева, които показаха добро каране и се класираха съответно на 4-то и 1-во място в категориите си. В категорията на мъжете първите места заеха британците Люк Кокбърн и Сам Херд, а трети стана Стивиан Гатев. При момичетата, Виктория доминира над Маргарита Христова, която изостана на 1:20.98 мин.

Даунхил състезанието в Пампорово, втори кръг от Българските даунхил серии, е включено и в календара на Международния колоездачен съюз (UCI клас 1). Има ли нещо с което се отличава от останалите даунхил състезания у нас?
Росен: По-високият клас е предпоставка за идването на по-добри състезатeли, борещи се за точки в ранглистата на UCI. Това от своя страна, значително ще повиши конкуренцията.
Виктория: Както вече споменахте разликата идва от по-високия клас на състезанието. Наистина е добре да има повече такива състезания, защото това е начинът да се вдигне нивото на състезателите.

Какво мислите за трасето, отстрани изглежда едновременно атрактивно и малко страшно?
Р: Не е едно от най-дългите, но пък има едни от най-трудните елементи, на които изпъкват добрите състезатели.
В: Миналата седмица се върнах от Европейска купа и трябва да призная, че там трасето ми се стори по-лесно от колкото това в Пампорово. Определено имаше участъци, които ме затрудниха, но аз обичам предизвикателствата. Постепенно се отпуснах и много се забавлявах.

Кои са най-проблемните му участъци?
Р: Най-трудният и атрактивен участък беше един страничен наклон с много камъни, корени и падове. Имаше различни линии и изборът им беше труден. Естествено не липсваха и умопомрачителни падания.
В: Технични участъци определено не липсваха! Едни от най-трудните участъци бяха два каменни участъка и корените, с които това трасе е доста известно. Някои от скоковете също бяха доста големи.

Какво ще кажете за своето представяне? Доволни ли сте от карането, което успяхте да направите?
Р: Имах стабилно спускане на финала, с леки грешки и технически проблем още от старта. Можеш да се преборя за още 1-2 позиции напред.
В: Точно в деня преди финалите се разболях и както се подразбира, изобщо не се чувствах добре. Нямах никаква сила, да не говорим за концентрацията… Все пак успях да се събера и да дам сравнително добро време, което да ми донесе първото място. Няма как да не съм доволна от класирането, но останах недоволна от това, че не успях да дам всичко от себе си.

Имахте ли проблеми по трасето?
Р: Проблемът ми беше технически – още от старта скъсах жило на скоростите, което ми попречи да въртя ефективно на ключови места.
В: Един от каменните участъци малко ме затрудни, а също така в началото имах проблеми и с най-стръмната част на трасето, по която имаше огромни падове, камъни и корени, но постепенно с карането се отпуснах и започнах да се забавлявам.

Забелязва се международно присъствие сред колоездачите. Кое мислите, че ги привлече в Пампорово?
Р: Високият ранг на състезанието, както и самият курорт и трасе.
В: Тази година участниците от чужбина бяха на доста високо ниво. Мисля, че именно високия клас на състезанието ги привлече. Все пак кой не иска точки за световната ранглиста?

Кое от състезанията през сезона до момента ви донесе най-голямо удовлетворение?
Р: Всички състезания ми носят различни емоции и ми е трудно да преценя.
В: Това беше едно от най-техничните трасета, което карах тази година! Имаше всичко-корени, камъни, скокове, виражи… Със сигурност се забавлявах най-много точно на това състезание!

Кой е следващият старт, в който ще вземете участие?
Р: Уикендът след Пампорово, ще се проведе третият кръг от Българските даунхил серии в Осогово.
В: Този уикенд предстои състезание в Осогово, Кюстендил, което е част от Българските серии по спускане. Надявам се на поредния силен уикенд за отбора, разбира се и на много хубави моменти!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.