Крисша Берлингър, който ще вземе участие в X Alps 2017

0
 

Сподели

Shares

Остават броени дни до едно от най-трудните състезания в Света – X-Alps. Да прекосиш Алпите от Залцбург до Монако, летейки с парапланер или носейки го, като се минава през 7 контролни поста. Тази година за пръв път като точка от маршрута е включен връх Триглав в Словения. В състезанието участват 32 атлети от 21 националности, които са с невероятна физическа и психическа подготовка. Дължината на трасето е 1 138 км.

Представяме ви един от пилотите, който ще вземе участие в тазгодишната надпревара.

X Alps
Аustria-by Benjamin Jordan, pilot: Krischa Berlinger

Кой си ти?
Здрасти, аз съм Крисша Берлингър от Швейцария.

От колко време се занимаваш с парапланеризъм?
Всъщност не летя от много време. Започнах да се занимавам с парапланеризъм преди 6 години, когато бях в Съединените Щати, докато бях на дълъг катерачен трип. Начинът ми на живот тогава ми позволи да летя възможно най-много, по най-обсебващия начин.

Защо поиска да участваш в X-Alps? Голямата мечта? Или стечение на обстоятелствата?
Бях официален съпортър на атлетите в американския отбор по време на последното състезание през 2015 година. Беше много забавно и ми се прииска да го направя сам – аз да съм главният атлет. Но всъщност това не беше голямата ми мечта, не беше нещо, което исках да преследвам. Ако ме изберяха – чудесно! Ако не, имах много други неща, които можех да свърша.

Как те избраха да участваш в състезанието?
Организаторите ме познаваха от участието ми като съпортър в последното състезание, а след това направих дълъг трип с парапланер и бивакуване в планината в Централна Азия, през 2016 година. Предполагам, че това беше достатъчно да ме изберат. Освен, че е невероятно приключение и спортно събитие, X-Alps също е и маркетингово събитие. Избират те не само заради спортните ти постижения и представяне, но и за да бъдеш лице на състезанието (промоутър).

X Alps
France, Benjamin Jordan and Krischa Berlinger

Как се подготвяш за състезанието?
Тренирам до 20 часа седмично от миналия октомври. Не правех нищо специално може би до април, просто фитнес. След това отидох в Хималаите за височинна тренировка, правя много йога, която ми помага за психическото ми състояние и разбира се, много летене. През седмиците преди състезанието минахме по целия маршрут и проверихме всички места, които биха ни затруднили.

Какво закусва днес?
Днес ли? (смее се) Днес беше моята седмична почивка, спах много. След като се събудих хапнах картофи, месо, яйца, сирене. Ям храна с възможно най-много калории.

Сподели някой критичен момент от тренировъчните полети.
Бях много притеснен, когато минавахме италианската част от маршрута заради долинните ветрове, които са най-силни през лятото. Имайки възможността да летя там, бих казал, че има доста проблемни части от маршрута, където просто не бихте искали да кацнете в средата на деня, защото ще летите назад с голяма скорост колкото и да натискате спийд бара (система за ускоряване на крилото – бел.авт.). Така че най-големите ми проблеми и предизвикателства по време на тренировките бяха свързани точно с тези силни долинни ветрове, имах няколко екстремни момента.

X Alps
Italy, Krischa Berlinger

Какво и кой те вдъхновява?
Най-общо казано, вдъхновяват ме хората, които винаги са усмихнати и щастливи. В спорта са хората, които запазват своята мотивация за дълго време, въпреки трудностите. Като личност – истински ме вдъхновяваше покойният Ули Щек с всичко, с което се занимаваше и със своята скромност, въпреки огромното внимание, което получаваше.

Какво ти дава летенето с парапланер?
Невероятна страст, която кара мозъка ми да работи на пълни обороти и да творя. Крос кънтри полетите (изминаване на големи разстояния – бел.авт.) и по-специално Vol Biv (от френски летене и бивакуване, можете да летите с най-необходимото за къмпингуване и да преминавате големи разстояние в планините – бел.авт.), ми дават възможността да изследвам света по най-приключенския начин.

Каква е следващата ти мечта?
След X-Alps ли? Да седна на дивана и да гледам филми, хехехеех. Имам няколко идеи, но все още нищо конкретно.

Кое е любимото ти място за летене?
Мисля, че Бир в Индийските Хималаи е любимото ми място. Обичам го по много причини. И разбира се Алпите, които са люлката на парапланеризма.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.