„Велоносен поход“ Ком-Емине 2017

600 км каране, носене и бутане на колело за една обща кауза

2
 

Сподели

Shares

Колоездачи от всички страни, обединявайте се! През август започва първият Велоносен поход по билото на Стара планина. Негов предводител ще бъде рекордьорът с колело по маршрута Ком-Емине – Борислав Йорданов. Той, съпровождан от представители на някои от най-големите колоездачни клубове в страната, ще тръгне с велосипед от връх Ком към Черноморското крайбрежие и нос Емине. Около 600 километра каране, носене и бутане на колело по билото на Балкана за една кауза – заедно да популяризираме планинското колоездене в България, както и маршрута Ком-Емине като велосипеден. Ще се завъртят педалите, натегнат спиците и напомпат гумите и заради разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната.

велосипеден поход

Колоездачни клубове и спортисти от страната вече потвърдиха, че подготвят своето велосипедно снаряжение, за да се включат в похода на Борислав Йорданов. По този начин ще могат да станат „велоносци“ и да подкрепят общата кауза. Те ще карат и носят колела с него по части от най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България, за да покажат, че той може да се превърне и във велосипеден. Ще помогнат на Борислав да измине дългото разстояние, да направи над 20 км положителна денивелация, да изкачи и „подсече“ над 100 старопланински върха и да се опита да подобри всички настоящи колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на Ком-Емине.

велосипеден поход

„Велоносецът“ Борислав Йорданов е на 31 г. и представлява клуб „Велораптор“. През 2014 г. той постави рекорд за преминаване на маршрута Ком-Емине с велосипед без поддържащ екип. Времето, за което измина 600-те км, без да е планирал рекорд, е точно 5 дни и 4 часа. Рекордът му и до днес остава неподобрен, въпреки многото опити от други колоездачи. По време на „Велоносния поход“ Борислав ще се опита да подобри собственото си постижение, но този път със силна кауза и сериозен колоездачен антураж.

„Походът, който планирам да направя, е наречен „велоносен“, защото през немалка част от времето велосипедът се „вози“ на колоездача, а не обратното. Причината е, че има участъци невъзможни за колоездене и трудни дори за бутане. Този поход е „велоносен“ и защото, подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности пред традиционния пешеходен, както и че той може да намери своето място на картата на Стара планина и на много други места в България.“ – разказва за новото си предизвикателство Борислав Йорданов. „Целта ми е да поставя нов стандарт за скоростно преминаване по маршрута. Надявам се с този проект маршрутът „Ком-Емине“ да се популяризира и да бъде маркиран от начало до край и като колоездачен.“ – добавя рекордьорът за целта на проекта.

велосипеден поход

Основен организатор и инициатор на „велоносния поход“ е създателят на клуб „Велораптор“ – Калин Русев, на 45 години от София. Той кара колело в планината вече повече от 20 години, като през последните 3 и половина участва активно в състезания и е печелил само призови позиции в своята категория. Според Калин „Велоносният поход“ е много повече от спортно предизвикателство: „С тази инициатива от една страна искаме маршрутът „Ком-Емине“ да се популяризира и маркира за колоездене. От друга страна, желанието ни е и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи като ги подкрепят. За да се постигне победа не е нужно непременно да се състезаваме един срещу друг, можем да го направим и заедно за обща цел. С този „Велоносен поход“ тръгваме един до друг на състезание, което обаче е много по-тежко от индивидуалните съревнования. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас – карането на велосипед в планината.“

Ако искате да подкрепите „Велоносния поход“, можете да се свържете с организаторите от клуб „Велораптор“. Можете да покажете своята подкрепа и ако се включите в кампанията в социалните мрежи като публикувате своя снимка с вдигнато колело с хаштаг #velonosenpohod.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Значи…..поне си проверявайте информацията:
    1. Това не е първото такова състезание, а ТРЕТОТО. Предните две се организираха от Райко, който бе и предишния рекордьор по маршрута.
    2. Разстоянието е 660 км, което го прави по близко до 700, отколкото до 600
    3. Не се разбира това състезание ли е, само един човек ли ще го прави или всички ?!

  2. Това не е състезание. Още с името се разяснява – това е „поход“, което изключа състезателния характер

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.