Ветроходство за нас – другите

0
 

Сподели

Shares

Пътешествията с ветроходна яхта набират все по-голяма популярност в България. Все още обаче, неоправдано се мисли за това занимание като твърде елитарно, скъпо, сложно, “не е за мен”… Но ветроходството не е занимание само за наследствени моряци, богаташи или състезатели от високо ниво. Другите – учители-спортисти, дизайнери-дърводелци, програмисти-рибари, деца-възрастни, също са добре дошли.

“Вятър и вода” е вече утвърдена компания (и една от малкото легални в този бизнес) и прохождащ, но сърцат, спортен клуб. Тук можете да откриете много възможности да пътешествате с ветроходна яхта, да се научите да я управлявате, да изпратите детето си на лагер, да разнообразите почивката си на Южното Черноморие, да счупите стереотипа за годишния тиймбилдинг, рожден ден, моминско парти – на язовир и море.

Вятър и вода
Ветроходство край плажа, Синеморец/Снимка: „Вятър и вода“,

За плаването с яхта – откъде да започна?

Ако се чудиш къде да пробваш да пръв път, или пък имаш известен опит и не знаеш накъде да продължиш – дано следващите редове помогнат. Само ще маркираме някои от по-познатите гръцки райони за плаване, за да стигнем до по-рядко посещавани, но поне толкова красиви, интересни, впечатляващи, романтични дестинации.

Гърция

Любителят на ветроходството в България прохожда рядко по Черноморието и доста често в Гърция. Много острови, безкрайна брегова ивица, гостоприемни домакини и закони, разнообразие от флора, ландшафт, култури, вкусна и евтина храна, добри метеорологични условия – все сериозни причини, които правят Гърция водеща дестинация за морски туризъм в световен мащаб.

Северно Егейско море – от Тасос, Самотраки и Халкидики до Лимнос и Северни Споради – се отличава преди всичко със зелените си острови. Освен това храната е вкусна, хората гостоприемни, а като изключим Лимнос, ветровете и вълните по-скоро спокойни.

Островната група на Цикладите, разположена източно от Атина, свързваме преди всичко с белите къщи над синьо море и много цветя по балконите. Ветровете тук са доста сериозни, като през юли и август спокойното море е по-скоро изключение.

Йонийско море е прочуто преди всичко с прозрачната си, лазурна вода и хиляди заливи, макар да има какво да се види и като култура и архитектура (особено на север към Корфу).

Вятър и вода
На лагер с „Вятър и вода“/Снимка: Вятър и вода

Саронически залив и Северен Пелопонес

Районът южно от Атина е много добре познат на гръцкия турист, но българите, стигнали толкова на юг, обикновено се отправят към по-известните Циклади и търсят главно известните имена на Милос, Санторини, Миконос. Струва си обаче да изберете да се спуснете на юг покрай материка към перлата на Пелопонес, Монемвасия – град с прекрасно запазена византийска архитектура, вписана в изумителния ландшафт на района. По пътя дотук ще останете очаровани от пристанища като Хидра и Порос, ще можете да се насладите на сините води на красиви заливи.

Важно предимство на региона за плаване през летните месеци е, че остава встрани от “магистралата” на мелтемите – преобладаващите северни ветрове, достигащи бурни стойности и вдигащи съответните вълни. Сароническият залив предлага възможности за доста спокойно плаване, когато яхтите в Милос и Миконос не смеят да излязат от пристанищата. “Вятър и вода” набират ентусиасти за плаване в региона през август.

Додеканези, Хиос, Лесбос

Тук се срещат османската и венецианската култура, пречупени през ледена мастика и гръцко гостоприемство. Труднодостъпна дестинация, за която ветроходството идва дюшеш, да го кажем в съответната стилистика. Плаването става на един хвърлей от зеления малоазийски бряг. Районът притежава прекрасна природа (катерачите познават основно Калимнос), а любителите на митологията и историята имат много какво да видят (Родос е един от Додеканезите). Запленените по градските пейзажи, задължително трябва да посетят град Пирги на остров Хиос – съвсем различен стил от известната Гърция.

Вятър и вода
Хърватска, остров Мльет/Снимка: Вятър и вода

Хърватска

Ако досега опитът ви се изчерпва с Гърция, то тук със сигурност ще се почувствате на ново място. Ще откриете прекрасни, омайващи венециански градчета. Диамантът, разбира се е Дубровник – изумително запазена крепост и град, които ви потапят в приказни светове (а напоследък и фентъзи творби – – тук е сниман сериалът “Игра на тронове” по романа на Джордж Мартин). Ако сте любители на природата, зеленото, омайните нощи, обсипани със звезди и озвучени от хиляди цикади – останете на котва на Мльет или Ластово. От храната заложете на пръшут (подобрено прошуто), местни сирена и вино. Рибата също си заслужава.

Не забравяйте, че стигането дотук е също пътешествие. Ако ще отплавате от Дубровник, имате разни варианти. В едната посока изберете Сърбия, Босна и “Република Српска” (омайни планински гледки и фасади, които напомнят колко крехко нещо е мирът и че в крайна сметка оръжията се правят, за да се купуват…) За другата пробвайте Албания и Македония. Открийте в Тирана, че задръстването не е причина за нервност, а само оправдание, порадвайте се и на македонските планини.

Вятър и вода
Край Корсика с яхта/Снимка: Вятър и вода

Корсика

Съвсем телеграфно: по крайбрежието има 3 Корсики. На север и запад ветровете са сурови, крепостите високи, ще видите неочаквано изобилие от диворастящи кактуси, а дворовете са истински ботанически градини (не подминавайте “Карджезе”!). На юг е Бонифачо – пристанище-фиорд, град надвиснал над морето, плато с гледка към скалите и Сардиния, която ви стисва за стомаха. Източното крайбрежие, с погълнати от гората склонове, извисяващи се над морето ни обърква – чувстваме се почти като на Беглика. Бастия ни впечатлява още отдалеч, после пристанището ни поглъща като в ръкавица – затворено отвсякъде, с 5-6 етажни сгради, които напомнят за Венеция, Генуа и Барселона (простете невежите архитектурно). В дъното е кутията за книги – прочетеното оставяш и взимаш, което ти се чете. А в бара – бавни, кахърни корсикански песни на живо, революционно-партизанска атмосфера с комунистически алюзии в най-романтичния им вид. И разбира се “Харесваш ли нашата страна? – Да, много – Но нашата страна?! – Да прекрасна е. – Не Франция! Тук е Корсика, това е нашата страна!!!”

Вятър и вода
Между Сардиния и Корсика/Снимка: „Вятър и вода“

Сардиния

Ла Маддалена предлага синя вода, силни ветрове и липса на вълни. Районът ще ви очарова с чудесно бяло вино и вкусни рибни ястия. Алгеро е на практика каталунски град, както показва и знамето на пристанището. Много приятно място, обгрижено от гражданите си. Кастелсардо е приказен град-крепост с вълшебна градина под стените. И това са само щрихи от един прекрасен свят на чудни гледки и бленувано безвремие.

Вятър и вода
Ла Маддалена/Снимка: „Вятър и вода“

Още идеи за ветроходни пътешествия, информация за курсове по ветроходство и мореплаване, както и новини, свързани с вятъра и водата, можете да откриете на сайта на „Вятър и вода“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.