ПОздрави! Но не губи колелото си

Как да заключим велосипеда си, така че да остане на място

0
 

Сподели

Shares

ПОздрави с колело

Колкото ПОвече караме любимите си колела, толкова ПО-здрави ще бъдем. А когато започнем и да се ПОздравяваме на пътя, ще бъдем и много ПО-усмихнати. А какво може да помрачи по-бързо една усмивка от откраднато колело?

Във връзка с кампанията ПОздрави с колело на Scott България, която ни предизвиква да поздравяваме всеки път, в който се размиваме с друг колоездач на пътя, днес ще обърнем внимание на това как да заключим правилно своя велосипед. Интересът към колелата като алтернативен начин на придвижване нарасна неимоверно през последните години. За съжаление, ако използвате велосипеда си активно, винаги има шанс той да бъде откраднат. В крайна сметка някои колела имат значителна икономическа стойност и оставането без надзор ги прави привлекателна цел за всеки престъпник.

Идеята на ПОздрави с колело е чрез кимване или вдигане на ръка в знак на поздрав да заявим гражданската си позиция – да бъдем отговорни в обществото и с позитивен принос към средата, в която се намираме.

Как обаче можем да защитим велосипеда си от кражба?
Единствената линия на защита срещу крадците е заключването на велосипеда. Ако искате да използвате колелото си и го оставите на улицата, трябва да го заключите правилно. Ако го заключите, но не и по правилния начин, ще бъде откраднато. Ако го заключите по правилния начин, дори и да може да бъде откраднато, то поне сте опитали всичко възможно!

Катинари за велосипед

Според съветите на една от водещите фирми в световен мащаб – Kryptonite, първата стъпка е да изберем система за сигурност. Да точно така – не верижки за връзване, а системи за сигурност с различна степен на защита. Всичко се определя от това къде и за колко време ще оставите колелото си, както и кои компоненти желаете да са вързани. Опциите са вериги, метални въжета, катинари, U-lock. Спрямо вашите индивидуални нужди можете да изберете продукт или комбинация от такива със съответния рейтинг за сигурност.

Катинари за велосипед

Изглежда това да „опазиш“ велосипед си се оказа цяла наука, но има десет практични съвета които могат да са полезни за всички:

1. Вашият велосипед трябва да е по-сигурен от велосипеда, паркиран до него. Има стара поговорка, ако се качвате в гората с приятел и виждате мечка, не е нужно да изпреварвате мечката, просто трябва да надминете приятеля си. По същия начин никога няма да можете да защитите велосипеда си на 100%, но можете да направите своя байк най-малко достъпната цел за крадеца;

Велосипедът ще бъде със сигурност сигурно заключен, ако използваме веригата KRYPTONITE EVOLUTION. Тя използва шестстенни брънки с дебелина 10 мм и има ниво на защита 8 от 10. Включва патентованата система на Kryptonite за невъзможност за разбиване на последното звено от веригата. Освен това ключалката е устойчива на пробиване с бормашина и е снабдена с капаче, което предпазва от навлизане на прах. Дължина на веригата: 90 см, тегло: 2.77 кг.

Kryptonite
KRYPTONITE EVOLUTION

2. Заключвайте вашето колело по възможност на оживени места с голям човекопоток. Охрана, осветление и видеонаблюдение са допълнителна гаранция за сигурност;

3. Винаги колелото трябва да е вързано за солиден обект, който не може да бъде повдигнат или преместен;

4. Никога не се е доверявайте на кабелна ключалка, за да подсигурите колелото си. Никога. Тези кабели могат да бъдат отрязани толкова лесно, че не е за вярване. Все едно да вържете байка си със спагети. Крадците са въоръжени освен с лостове, ножовки и с хидравлични клещи за арматура;

5. Заключвайте спрямо цената – първо рамката, после задното колело и накрая – предното колело.

6. Използвайте u-lock механизми за заключване. Колкото по-малък е u-lock-ът, толкова по-добре. Стегнете колкото можете! Колкото по-малко разстояние има, толкова по-трудно крадците ще могат да използват своите инструменти;

Kryptonite
Kryptonite New York Lock

Kryptonite New York Lock предоставя ниво на защита 9/10. Арката е направена от закалена стомана и е устойчива на опити за прерязване с клещи за арматура и разбиване с щанга. Идва в комплект с три ключа, един от които с LED фенер и система за прикрепяне към рамката на колелото за по-удобно носене, докато сме в движение. Размери: 10.2 x 20.3 см.

7. Използвайте множество заключващи механизми. С един u-lock, няма начин да се осигурят всички компоненти на вашия байк, които крадеца може да открадне. Нуждаете се от u-lock плюс нещо друго (друг u-lock, метално въже, верига, заключващи шпилки и т.н.).

Катинарът Evolution Lite Mini-6 от Kryptonite е най-компактната най-сигурна заключалка с ниво на защита 7/10. Тя е подсилена на мястото, на което се намира заключващият механизъм и има размери 7 x 15.2 см. Отново пристига в комплект с три ключа (единият с LED фенер) и е изцяло гумирана, така че да не драска рамката на колелото.

Kryptonite
Kryptonite Evolution Lite Mini-6

8. Поставете заключващото устройство далече от земята, като дупката за ключа да е обърната надолу;

9. Приберете със себе си лесносваляемите неща като седалка, светлини и километраж;

10. Връзвайте колелото, дори когато е на относитело сигурно място – в офиса, в двора на къщата, в мазето или гаража. По солидните вериги и катинари, които са издръжливи на атмосферни условия, могат да стоят на мястото на заключване, без да е нужно ежедневно транспортиране.

Важно е да помним обаче, че колелото е за каране и независимо от вида на заключването, катинарите само ни дават време. Останалото е движение, да се поздравяваме, да се срещаме и да не оставаме за дълго под ключ.

Scott
Снимка: Scott, Simon Ricklin

Ако все пак имате някакви колебания относно състоянието на велосипеда си и най-адекватния начин да го предпазвате, заповядайте в магазините на Scott България в София на улица “Козяк” 14, ул. „Л.Каравелов“ 1, и на булевард “България” 81 Б. Механиците на място са готови да разсеят съмненията съвсем професионално и да прегледат колелото напълно безплатно.

Още полезна информация има на scott.bg и във фейсбук страницата тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.