Осинови обект във Витоша

0
 

Сподели

Shares
Витоша
Снимка: park-vitosha.org, Архив Дирекция Природен парк „Витоша“

Една от най-любимите български планини – Витоша, целогодишно привлича на територията си множество почитатели на туризма и алтернативните спортове. С добре развитите идеи, някои от които заложени в Плана за Управление на Парк Витоша, планината стана предпочитано място за практикуване на алтернативни спортове, сред които колоездене, конен туризъм, скално катерене и други. Добрите идеи обаче не спират дотук и в момента Дирекцията на Природен парк „Витоша“ инициира още един проект, който цели не просто да привлече още повече хора сред природата, но и да запази постигнатото до момента.

Вече е възможно „осиновяването“ на отделни обекти, част от ПП „Витоша“ – алеи, кътове за отдих, заслони и други туристически обекти, намиращи се на териотрията на парка. Всеки може да стане осиновител – частно лице, организация, фирма и тн., а от парка са се погрижили да изготвят списък с обектите, които биха имали най-голяма полза от осиновяване. Въпреки това, желаещият да осинови, може да предложи и друг обект на територията на парка, който не е включен в списъка, а предложението му да бъде обсъдено и одобрено от Дирекцията на парка.

Витоша - осинови

Сред включените в списъка обекти за осиновяване, които все още са свободни, откриваме Кръгова туристическа алея: м. Златни мостове – м. Ветровала – м. Офелиите – м. Яворова поляна – х. „Панчо Томов“ – заслон Слънчев рид – м. Златни мостове, Туристическа алея: м. Яворова поляна – с. Кладница, Туристическа алея – кв. Княжево – м. Дендрариум, както и още обекти, подробно описани тук.

Включените в списъка обекти са сред най-посещаваните в планината, а идеята на Дирекцията на Природен парк „Витоша“ цели да се осигури поддръжката на обектите и да се опази вече постигнатото с много труд и финансови средства. През последните години на територията на Природния парк са ремонтирани общо 70 км алеи, обновена е инфраструктирата, включваща мостове, скари за преминаване, маси и пейки „витошки тип“, заслони, кътове за отдих и т.н., а сега е наш ред да помогнем за тяхното опазване и съхранение във вид, който ще привлече още туристи в планината.

Витоша. Снимка: Яне Голев
Витоша. Снимка: Яне Голев

Веднъж сключил Споразумение за партньорство, осиновителят е длъжен да почиства и поддържа с доброволен труд и собствени материали избрания обект, както и да съгласува всяка своя дейност, свързана с поддръжка или облагородяване на обекта с Дирекция Природен парк „Витоша“. Той може да постави на видно място табела, която да обозначава кой именно се грижи за обекта, а при писмено съгласие от негова страна Дирекцията има право да рекламира и популяризира дейността му. ВИЖ ПОВЕЧЕ: Пълното Споразумение, което се подписва от двете страни при желание за осиновяване.

Витоша - осинови

До момента осиновените обекти в Природен парк „Витоша“ са тринайсет на брой, сред които туристически алеи, пътеки или участъци от такива.

Записването за осиновител става след попълване на формуляр в Дирекцията на ПП „Витоша“ (гр. София, пл. Възраждане, ул. „Антим I“ №17), а повече информация за инициативата можете да намерите на сайта тук и на телефон: 02/989 53 77

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.