У Царството на ТрибАлете 2017

0


Дата на събитието: 25.06.2017

Сподели

Shares

Традиционното състезание по планинско бягане „У Царството на ТрибАлете“ се задава с пълна сила, за да преведе желаещите по предизвикателни пътеки, под впечатляващи водопади и през куп предизвикателства.

У Царството на Трибалете
Снимка: Поля Павлова

Подгответе се добре, защото освен всичко това, ви очаква и много хумор и добро настроение, по типично северозападен маниер. От разхладителен енергиен ягодов елексир, от който ще може да се възползвате на подкрепителните постове; до „много щуросванье“ на финала в гората (плюс кюфтета, кебапчета, чушки, домашен хляб, бира, вода и музика, секаква) – забавлението е гарантирано, преди, по време и след състезанието.

Трасето е маркирано на 95%, а началната и крайната точка са в центъра на село Згориград. Старт: 25 юни, 10 ч. сутринта.

Записването за състезанието става на място, като таксата е 15 лв за късо трасе и 20 лв за дълго трасе (завършилите дългото трасе получават ранг Полу-богове и Богини).

ВИЖ ОЩЕ: Пейсърите – най-добрите приятели на ултрабегачите

У Царството на Трибалете
Снимка: Поля Павлова

Трасетата включват прекрасни пътеки, гористи в ниската част и с открити гледки към Искърското дефиле по билото; най-атрактивната водопадна еко пътека в България – „Боров камък” с над 10 водопада, както и земни пътища с предимно твърда настилка.

ДЪЛГО ТРАСЕ
30 км, положителна денивелация около 2000 м

Тръгва се малко над центъра на с.Згориград. Минава се по екопътеката „Боров Камък” по живописен каньон с водопади. В горната й част се продължава по долината на рекичката, минава се през старата мина и се достига до премката Ушите – контролен и подкрепителен пост. Продължава се по билната панорамна част на планината, изкачва се връх Кръстанова могила, минава се по Кобилини стени, излиза се на голяма кръгла поляна. Следва прекрасно спускане към с. Очин дол през всякакви терени. Минава се през селото и в края му се намира контролен и подкрепителен пункт – Туристическа база-лагер на ПП „Врачански Балкан”. Оттам по земен път леко надолу до махала Рекъта. Следва съдържателно изкачване обратно до премката „Ушите”. Продължава се към горната част на мината. Следва кратко спускане по земен път с коловози. По пътека се стига до финала.

КЪСО ТРАСЕ
13 км, положителна денивелация около 1000 м

Тръгва се малко над центъра на с.Згориград. Минава се по екопътеката „Боров Камък” по живописен каньон с водопади. В горната й част се продължава по долината на рекичката, минава се през старата мина и се достига до премката Ушите – контролен и подкрепителен пост. Изкачва се връх Бук. Спускане до земен път с коловози. По пътека се стига до финала.

У Царството на Трибалете

* Кои са ТрибАлeте? Древен народ, населявал територията на част от днешна Северна България, Югозападна Румъния и Източна Сърбия. Освен че имат високо развито земеделие, скотовъдство и занаятчийство, правят НА ПОПАРА одринския цар Ситалк, Филип Македонски и сина му Александър, наречен после „Велики“, който взима от тях воини за своя авангард при „завладяването“ на света.

Повече информация: във фейсбук събитието тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.