Годишнина от създаването на колелото

0
 

Сподели

Shares

На 12 юни отбелязваме един доста значим юбилей – над 200 години от създаването на революционния първи велосипед. Историята започва с Карл Фридрих Кристиян Лудвиг, барон Драйс, който точно на 12 юни 1817 година подкарал за пръв път двуколесното си изобретение.

велосипед
Laufmaschine – изобретението на барон Драйс

Нововъведението наподобявало колело, но без педали, което баронът по-скоро бутал, отколкото карал, но все пак предлагало по-бърза алтернатива на ходенето и изключвала нуждата да притежаваш кон. Въпреки това, велосипедът на барона не постигнал търсения ефект, по-скоро обратното – тъй като пътищата били прекалено изорани от конските впрягове, притежателите на първите произведени модели трябвало да ги карат по тротарите, където пък развивали прекалено голяма скорост и застрашавали пешеходците. Това довело и до дългогодишната забрана за карането на велосипед в Германия, Великобритания, САЩ и дори Калкута.

велосипед
Laufmaschine – изобретението на барон Драйс

Двеста години по-късно, в едни отношения нещата доста са се променили, но в други – не чак толкова много. Колоезденето днес се смята за един от основните начини за справяне с автомобилния трафик в градовете, и да е повече от ясно за всички, че това е един от най-добрите начини да поддържаш добра физическа форма и да зареждаш с позитивни емоции.

От друга страна, както и по времето на барон Драйс, пътищата са все така непригодени за колоездене, шофьорите – доста нетолератни, а велосипедистите – често принудени да се движат по тротоарите, причинявайки неудобство за пешеходците.

Прототип на Драйс до съвременния му наследник; Снимка: danke-karl-drais.dе

В чест на 202-рата годишнина от първото колело, припомняме си и едни от най-впечатляващите видеоклипове, заснети напоследък, демонстриращи дългият път, изминат от изобретението на Карл Фридрих Кристиян Лудвиг, и уменията, развили неговите последователи.

КЕЙ СИ ДИЙАН И ТАЗИ УНИКАЛНА ЛИНИЯ В БРИТАНСКА КОЛУМБИЯ
Про скиор и маунтинбайкър, Кей Си прекарва повече от четири години в проучване на тази линия – нищо чудно, че резултатът е толкова впечатляващ, МТВ в най-чистия му вид!

СУПЕРМЕНЪТ МАЙКЪЛ ГЕРА НА ДВЕ КОЛЕЛА
Точно както барон Драйс, и този колоездач не се страхува да предприеме нов подход в придвижването – този път не по посока на средството, а на заетата върху него поза.

ФАБИО УИЛМЕР С АЛПИЙСКИ ГРАДСКИ МТБ
Ако общинските съветници от времето на барон Драйс бяха живи, със сигурност нямаше да повярват на очите си, виждайки какви ги върши Фабио Уилмер с колелото си по улиците на Залцбург.

СЕБАСТИАН КИЙП, ЗА КОГОТО СТЕНИТЕ НЕ СА ТОВА, КОЕТО СА
ВМХ фрийстайлът спечели мястото си в Олимпийските игри, и ще го видим за пръв път през 2020 в Токио, а не се и съмняваме, особено като гледаме това видео – дотогава нивото ще е стигнало извънземни размери.

Едва ли имаш нужда от повече надъхване – отдай и ти чест и почитания на барон Драйс, взимай колелото и излизай навън!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.