Видове облаци, помагащи ни да предвидим времето

0
 

Сподели

Shares

Пухкави, красиви, навяващи романтика или пък необуздани, гневни, оглушителни, облаците ни съпътстват ежедневно. Ето няколко неща за тях, които ще ни помогнат да ги разгадаем и с тяхна помощ да предвиждаме какво се случва в атмосферата.

Облакът представлява въздушна маса, която е съставена от водни капки, ледени кристали или двете заедно. Облаците са взаимосвързани с температура, влажност, вятър. Образуват се в резултат на кондензация и сублимация (твърдите вещества преминават в пари, без да са преминали в течно състояние) и кристализация от преохладени водни капки.

Облаците се разделят на няколко вида според състава, височината и вида си. Най-голямата подгрупа на облаците е свързана с височината, на която са разположени в атмосферата:

1. Високи – над 6000 м
2. Средни – от 2000 м до 6000 м
3. Ниски – под 2000 м
4. Облаци с вертикално развитие – до 12 000 м

Ето и някои от най-впечатляващите облаци, които лесно можем да разпознаем в небето:

Лещовидни облаци (Altocumulus lenticularis)

Видове облаци
Снимка: Ира Кюрпанова

Тези облаци често биват оприличавани на летящи чинии. Показват нестабилност в атмосферата. Образуват се на голяма височина, най-често при срещането на планински възвишения с въздушния поток. Известни са още и като статични облаци, защото не променят местонахождението си. Те са сигурен знак за силни ветрове и бърза промяна на времето.

Кумулус конгестус (Cumulus Congestus)

Видове облаци
Снимка: Ира Кюрпанова

Мощни купести облаци, които се отличават с по-голямо вертикално развитие. Типични са за планинските райони и са характерни за неустойчива атмосфера. Биха могли да се превърнат в буреносни облаци.

Цируси (Cirrus)

Видове облаци
Снимка: Ира Кюрпанова

Цирусите са перести облаци, почти прозрачни, с влакнеста структура. През тях се вижда слънцето. Приличат на пера, езици, нишки. Появяват се почти винаги преди настъпването на топъл атмосферен фронт и показват наличието на вертикални течения.

Кумулуси (Cumulus)

Видове облаци
Снимка: Ира Кюрпанова

Красиви купести облаци или плътни облаци с плоска основа и купулообразна горна част. Приличат на бели кълбета и са сигурен знак за спокойно и хубаво време.

Кумулoнимбус (Cumulonimbus)

Видове облаци
Снимка: aviation.stackexchange.com

Купесто-дъждовни облаци. Образуват се от Кумулус Конгестус, които се намират в зона, в която липсват изотермии и инверсии. Липсват термични задържащи маси и горната част на облака расте във височина, при което се образуват ледени кристали и масата на облака става огромна. Скоростта на вертикално движение в Кумулонимбус е от 25 м/с до 50 м/с. Тези облаци са сигурен знак за поройни дъждове, с поривисти ветрове, гръмотевични бури и нерядко градушки.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.