Българско участие за първи път на Рали Дакар 2011

0
 

Сподели

Shares

Малко повече от три седмици остават до старта на най-голямата световна надпревара „Дакар 2011“ в Аржентина и Чили. В легендарния маратон, който за трети път ще се проведе на територията на Южна Америка, за пръв път ще участват и българи с ATV. Става дума за родните топ-пилоти Тодор Христов и Петър Ценков, които за момента се оказват единствените наши представители на най-голямото рали в света. 

Подготовката за участието им кипи с пълна сила и двамата спазват графика, начертан от френския мениджър Антоан Морел, собственик на MD Rallye team, който покани нашите момчета да карат за неговия отбор. Машините и на двамата се подготвят във Франция от два месеца и по тях се работи усилено, за да бъдат натоварени в края на ноември за Южна Америка. Като част от подготовката Ценков участва и спечели изключителното трудното маратонско състезание „Balkan Offroad Marathon„, а от два месеца и двамата ни пилоти са на специален хранителен режим и физическа подготовка. 

Основният тест и най-тежко изпитание преди “Дакар” е предстоящото след броени дни рали “Мароко”, което е в топ 5 на световните рали-рейд надпревари. Състезанието, чието официално име от тази година е Rally OiLbya du Maroc, се провежда в продължение на 6 дни на територията на едноименната африканска държава, като общата дължина на състезателните етапи е над 2300 км. Надпреварата е известна с това, че е последният тест за всички участници преди “Дакар” и повечето фирмени отбори и частни пилоти правят последни корекции по машините и отборната тактика именно там. Тази година участие ще вземат световно известни пилоти като Сирил Депре, Марк Кома, Давид Фретине и Франс Верховен при мотоциклетите, като те ще са с 450-кубикови машини, поради новия регламент за “Дакар”. При автомобилите участие ще вземе целия тим BMW X-Raid начело с легендарния Стефан Петерханзел. Огромна ще е и конкуренцията в ATV-категорията, където е българското участие. Там освен че ще се състезава мениджърът на нашите и победител от “Дакар 2006” Антоан Морел, се очакват пилоти като миналогодишния победител Лионел Лен, най-силната дама с ATV в света Камелия Липароти и др. 

Петър Ценков ще стартира с номер 100 от 150 участника, а Христов ще пропусне това състезание след лекарска забрана в последния момент. Тя е наложена, тъй като по време на „Балкан Офроуд Маратон“ Христов претърпя контузия на ляво коляно и в следващите два месеца ще бъде на възстановяване и облекчен режим на подготовка. 

Marathonrally ще се опита да проследи българското участие в рали “Мароко” с ежедневни репортажи. 

Източник: dakar.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.